Pretraži
Ford protiv ptičje ‘kakice’: Ovaj proizvođač koristi umjetni ptičji izmet za razvoj bolje zaštite za boju

Ford protiv ptičje ‘kakice’: Ovaj proizvođač koristi umjetni ptičji izmet za razvoj bolje zaštite za boju

Objavljeno: 11/05/2020 / Autor: Tin / Foto: YouTube

Ford protiv ptičje ‘kakice’ – Ptičje kakice na automobilima znaju biti iznimno iritantne. Osim što uvijek „bodu u oko“ onim najbrižnijim vlasnicima, one su zapravo i poprilično štetne za samu boju na autu. Naime, ptičji izmet sadrži velike količine mokraćne kiseline koja ima vrlo nisku pH vrijednost pa ako se isti zadrži dulje vrijeme na automobilu, vrlo je vjerojatno da će taj dio boje trajno izgubiti svoj sjaj.

Brojni proizvođači automobila daju sve od sebe da bi razvili što bolju zaštitu za boju, ali Ford je napravio veliki korak dalje. Američki proizvođač je počeo koristiti umjetni ptičji izmet u vlastitim testiranjima kako bi sama boja ostala sačuvana i u najgorim uvjetima.Ford šprica ovakav sintetički izmet na različite panele automobila, a potom ih „ostari“ uz pomoć visokih temperatura (između 40 i 60 stupnjeva Celzijevih). Tako se kreira realna situacija vlasničkog iskustva, a zaštitni slojevi boje se testiraju do svojih limita.

Ford protiv ptičje ‘kakice’

Zanimljiva je činjenica da je Ford zapravo posvetio toliku pažnju umjetnom ptičjem izmetu za razvoj jer koriste različite vrste izmeta za svaku vrstu ptice u Europi. To znači da prema njihovom načinu prehrane i okolini u kojoj žive, mogu rekreirati izmete različitih kiselinskih svojstava.

No to nisu jedina testiranja boje koje Ford provodi. Tako ovaj proizvođač testira kako reagiraju njihove boje s različitim šamponima i sredstvima za zaštitu, kako reagiraju na izrazito visokim i niskim temperaturama te čak kako reagiraju u dodiru s peludi i smolom.Ford svaki od ovih uvjeta simulira pod konstantnim ultraljubičastim svijetlom i to čak po šest tisuća sati u komadu, odnosno 250 dana. Iako je samo trajanje takvih testiranja 250 dana u komadu, oni zapravo simuliraju što bi sve moglo naštetiti boji u pet godina izloženosti suncu.

Uz ovakva testiranja možemo biti sigurni da će boje na novim Fordovima svakako imati savršenu zaštitu, ali i sam proizvođač daje savjet za vlasnike njihovih automobila – auto je potrebno redovito prati i to najbolje s mlakom vodom i pH neutralnim šamponima.Ford protiv ptičje ‘kakice’

Povratak na vrhpointer
Zatvori X