Pretraži
Ford može zahvaliti na slavi iz Bullitt a samo Steveu McQueenu; odbio je voziti klasični neoznačeni policijski automobil, nego se odlučio za Mustang GT390 Fastback

Ford može zahvaliti na slavi iz Bullitt a samo Steveu McQueenu; odbio je voziti klasični neoznačeni policijski automobil, nego se odlučio za Mustang GT390 Fastback

Objavljeno: 03/07/2018 / Autor: Vozim HR / Foto: Newspress

Ford je novom Mustang Bullitt u dodijelio punoljetnog pratitelja za putovanje u Goodwood; originalni Bullittov Dark Highland zeleni Mustang GT Fastback iz 1968.!

Tih desetak minuta igre mačke i miša između poručnika Franka Bullitta u Mustangu GT 390 Fastback i negativaca u Dodge Chargeru R/T 440 je već 50 godina najbolja filmska scena automobilske potjere. Savršena kontrola i promjene brzina uz međugas pri jurnjavi po Russian Hillu u San Franciscu je obilježila McQueenovu karijeru. Nikoga nije briga što pritom Charger izgubi šest ratkapa, a u tih deset minuta jedna te ista zelena Buba prođe kroz kadar nekoliko puta.

Baš kao i kod skoka u „Velikom bijegu“ mu je oko vožnje pomogao stari frend kaskader Bud Ekins (kod scena snimanih iz Mustanga retrovizor je pomaknut prema gore da se ne vidi Ekins, kad je spušten se jasno vidi McQueen). Za tu scenu su se koristila dva Mustanga – ‘558 zadužen za skokove i McQueenov ‘559. Prvi je prošle godine pronađen na otpadu u Meksiku, a drugi je nedavno uskrsnuo kod izvjesne obitelji Kiernan. Davne 1968. je vrijedio oko 2.700 dolara, trenutačna procijenjena vrijednost mu iznosi između tri i pet milijuna dolara, a sam McQueen ga je dvaput pokušao otkupiti od Kiernana (posljednji put 1977.).
Zanimljivo je da je sama scena potjere ubačena naknadno na inzistiranje samog McQueena. U scenarij je dodana natuknica „car chase“ – i ništa više, sve ostalo je došlo iz racing mozga Stevea McQueena. Ono što je izvrsno je činjenica da obitelj Kiernan nije vršila nikakve promjene na samom Mustangu, već ga je koristila kao najobičniji (ženin) automobil. Oba Mustanga i Charger koji se koristio kao kamera-auto su pronađeni unutar godine dana po VIN brojevima.

Mustangu će u Goodwoodu društvo praviti njegov mladi klon, Mustang Bullitt. Možda će ga tamo provozati Molly McQueen, Steveova unuka, koja btw. vozi novog Bullitta u zgodnoj Fordovoj reklami gdje se legendarni obračun Fastbacka i crnog Chargera  odvija oko – parkirnog mjesta u garaži. Da, i tu je jedna zelena Buba…sjajno!

Ford Mustang Bullitt

Povratak na vrhpointer
Zatvori X