Pretraži
Ford je gromoglasnim unikatnim Mustangom odao počast trostrukom zračnom asu Budu Andersonu!

Ford je gromoglasnim unikatnim Mustangom odao počast trostrukom zračnom asu Budu Andersonu!

Objavljeno: 19/07/2019 / Autor: Petar Bondek / Photo: Ford Media, Newspress

Trostruki as, pukovnik USAF-a Bud Anderson je još među nama, za razliku od neprežaljenog Chucka Yeagera. Njemu u čast je Roush Performance lijepo opiturao i začinio Mustang GT350. Legende treba pamtiti!

 

Apollo 11 može čekati – Mustang je ipak stariji!

Radi se o remek-djelu, bez ikakve sumnje. Znam da je ovaj tjedan posvećen 50-toj godišnjici slijetanja Apolla 11 na površinu Mjeseca, ali Old Crow GT350 je impresivan, toliko impresivan da ćemo priču o Armstrongu, Aldrinu i Collinsu pomaknuti za dan ili dva!

Ovaj unikatni Mustang je (kao što je slučaj svake godine) stvoren za aukcijsku prodaju na Experimental Aircraft Association’s 2019 AirVenture air showu u Wisconsinu idući tjedan, a osim livreje legendarnog P-51 (po kojem je legendarni Ford najvjerojatnije i dobio ime) je dobio i opako naoružanje – Roush Performance je ubacio army green  Performance kompresor koji sad ovom zračnom asu daje 710 KS i 827 Nm okretnog momenta!

Sasvim pristojno, u svakom slučaju, kao i interijer koji je doveden do savršenstva kopiranjem interijera P-51. Crvena ručica mjenjača, alu paneli na vratima, Andersonov potpis na pločici na motoru, perfektno kopirani detalji na karoseriji, impresivni stražnji spojler (ili krilo u ovom slučaju?), sve je spremno za dogfight protiv Luftwaffeovih Bf-109 ili Focke-Wulfova  190 (E 2.3 16). Uopće nema sumnje da će i ovaj Mustang otići za basnosnovnu svotu kao i svi Mustanzi dosad (slika dolje…)

 

Sam pukovnik “Stara Vrana” Anderson je sudjelovao u 116 borbenih misija, ubilježio je 16+ pobjeda u zračnim bitkama a na sam Dan D je u zraku proveo šest dugih sati!

 

Nikad nije bio oboren, niti je ikada (za razliku od literarnog Yossariana) prekinuo misiju. Takvi se pamte!

 

Pogledaj galeriju

Povratak na vrhpointer
Zatvori X