Pretraži
Ford će u Europi prodati 600,000 strujića na VW platformi.

Ford će u Europi prodati 600,000 strujića na VW platformi.

Objavljeno: 17/07/2019 / Autor: Mihael / Foto: Ford / VW

Partnerstvo između Forda i Volkswagena više i nije tolika novost. Srž njihove suradnje vrti se oko električnih automobila, a ponajbolju platformu za takve je razvio upravo Volkswagen.

To je već mnogo puta spomnjana MEB platforma koja je modularnog karaktera te je idealna za flaksibilnost električnih automobila.

Volkswagen će investirati čak 2.6 milijarde dolara u Fordovu Argo samovoznu jedinicu s umjetnom inteligencijom. S druge strane tu je Ford koji će proizvoditi električne automobile na MEB-u u Njemačkoj.

Sve ovo je dio rastućeg saveza dvaju ključnih imena u autoindustriji a Ford će ovime postati prvi globalni proizvođač izvan VAG-a koji će koristiti naprednu MEB platformu.

VW će snabdijevati Forda komponentama za MEB platformu te računa da će kroz dijeljenje svoje MEB platofrme s Fordom na području Europe zaraditi oko 20 milijuna dolara.

Ford će razviti svoj novi električni automobil na temeljen na modularnoj MEB platformi. Koristit će akumulatorske baterije a bit će razvijen u Fordovom razvojnom centru u Merkenichu u Njemačkoj.


Ford i VW rade na električnom automobilu

Ford i VW rade na električnom automobilu

Ford i VW rade na električnom automobilu


Dok su nam poznati Fordovi planovi za njihov prvi električni automobil na europskom tržištu u partnerstvu sa Volkswagenom, postoje glasine da se radi i na drugom automobilu na struju koji će također biti namijenjen za Europu.

Počevši od 2023. godine, Ford planira prodati i isporučiti preko 600,000 tih automobila na pordručju Europe, sve to tijekom razdoblja od šest godina.

Volkswagen je uložio ogromna financijska sredstva  u razvoj svoje MEB platforme, točnije 7 milijardi dolara počevši od 2016. godine. U sklopu svoje grupacije što podrazumijeva Audi, Seat, Škodu i VW, planiraju oko 15 milijuna automobila naoraviti na MEB platformi.

Prvi među njima bit će VW ID3, električni kompakt sličan Golfu, a trebali bi ga predstaviti u rujnu na salonu u Frankfurtu.


Pogledaj galeriju

Povratak na vrhpointer
Zatvori X