Pretraži
Filmski rekvizit, Eleanor Mustang iz „Nestali za 60 sekundi“ prodan je za 385,000 dolara!

Filmski rekvizit, Eleanor Mustang iz „Nestali za 60 sekundi“ prodan je za 385,000 dolara!

Objavljeno: 26/01/2019 / Autor: Mihael / Foto: Barrett-Jackson

Ajmo iskreno, film „Nestali za 60 sekundi“ iz 2000. godine jest solidan filmski uradak gledano iz perspektive prikazanog automobilskog sadržaja. Ako maknemo sa strane (standardnu) lošu glumu Nicolas Cagea i u to vrijene ne pretjerano anoreksičnu Angelinu Jolie uvijek nam ostaju jurnjave s automobilima što je i poanta svakog filma u kojemu glavnu ulogu zapravo imaju …automobili.

Dakle, unatoč tome što je većina scena pretjerana, osobito onaj prelet moćnog Eleanor Mustanga uzduž zatvorenog mosta, film i dalje spada u moderne klasike u kategoriji automobilskih potjera.

Obzirom da su na snimanje zdrobili  90,000,000 dolara, tehnički film nema ozbiljnijih mana, s druge strane u vozačkim segmentima mu nedostaje autentičnosti, dosljednosti pa čak i vjerodostojnosti.

Najsvjetlija točka filma je neupitno Mustang GT500 imena Eleanor, koji u svakom trenutku plijeni pozornost svojom karizmom te u biti uspješno prikriva tipičnu holywoodsku preizrežiranost scena vožnje i potjere.

Za ljubitelje filmskih klasika. neizbježno je povući paralelu između filma iz 2000. godine sa originalom iz 1974. godine. Istoimeni original, imao je smiješni budžet od svega 150,000 dolara.


Eleanor Mustang GT500

Eleanor Mustang GT500

Eleanor Mustang GT500


Nedostatci u režiji, scenariju i snimanju su očigledni zbog manjka iskustva cijele ekipe, međutim kada taj film uđe u drugu fazu koja počinje maratonskom potjerom Mustanga, malo koji filmski uradak mu može konkurirati. Autentičnost čistokrvne jurnjave je na nekoj posve drugoj razini, a korištenje specijalnih efekata i montažerskih trikova je nepoznanica.Eleanor GT500 koji je prodan na aukciji za impresivnih 385,000 dolara zapravo je jedan od 12 takvih automobila korištenih u filmu (ovom s Angelinom Jolie…samo da bude jasno). Uz automobil idu i originalne tablice korištene u filmu.

Eleanor nije običan GT500 u niti kojem smislu, ima moderniziran ovjes, trkaći Fordov 5.7-litreni V8 motor te već spomenuti automatik sa svega tri brzine. Prodan je na aukciji Barrett-Jackson u gradu Scottsdale u američkoj Arizoni.


Pogledaj galeriju


Eleanor Mustang GT500

Povratak na vrhpointer
Zatvori X