Pretraži
Fiat ulaže 700 mil. Eura u Mirafiori tvornicu za proizvodnju električnog Fiata 500

Fiat ulaže 700 mil. Eura u Mirafiori tvornicu za proizvodnju električnog Fiata 500

Objavljeno: 14/07/2019 / Autor: Mihael / Foto: Fiat

Talijansko amerčki brak između Fiata i Chryslera nije došao iz newyorškog kvarta Little Italy ali jednako je intrigantan i zanimljiv. Najnoviji izdanak njihove suradnje bi trebala biti potpuno nova verzija legendarnog Fiata 500. Navodno u potpunosti planiraju napustiti motore s unutarnjim izgaranjem i usmjeriti sve svoje resurse u električni pogon.

U tom svjetlu, Fiat ulaže čak 700 milijuna Eura u svoju legendarnu tvornicu Mirafiori kako bi bila u mogućnosti prebaciti se na proizvodnju malenog modela 500 u električnom novom ruhu. Glavni čovjek za Fiat na području Europe, Pietro Gorlier je najavio veliku investiciju u Mirafiori tvornicu u Torinu koja ove godine navršava 80 godina postojanja.

Unatoč neuspjelom pokušaju stvaranja partnerstva sa francuskim Renaultom, koji ima puno više iskustva u proizvodnji električnih automobila, Fiat i dalje ostaje uporan u svom naumu da proizvede revolucionarnu verziju male 500-ice. Očito su u Fiatu svjesni da je ovo trenutak u kojem moraju prelomiti i uhvatiti korak sa brojnom konkurencijom koja sve više ulaže u električne automobile.


Električni Fiat 500

Električni Fiat 500

stiže novi električni Fiat 500


Električni Fiat 500

Još uvijek aktualna generacija Fiata 500 je svojevrstan zaštitni znak cijelog branda već dulje od desetljeća sa preko 2 milijuna automobila proizvedenih do današnjeg dana počevši od njegovog predstavljanja 2005. godine. Maleni Fiat se već približio svojem 15. rođendanu, ali nije nimalo izgubio na šarmu i atraktivnosti među gradskom supermini klasom.

Vjerojatno glavni konkurent mu je popularni Mini koji je upravo nedavno predstavio svoj prvi električni automobil, Mini Electric. Zznamo da iza njega stoji jedan od najvećih igrača u svijetu električnih autombila, BMW tako da je Fiat prisiljen pokazati da i on ima asa u rukavu. Fiatov šef marketinga, Oliver Francois kazao je – „Premium je put kojim ćemo ići sa novim EV 500. Novi 500, potpuno renoviran, potpuno električan. Svojevrsna urbana Tesla, sa prekrasnim stilom. Talijanština – dolce vita u električnom automobilu.“

Svi žele na struju pa tako i Fiat

Ovime Fiat želi stvoriti premium konkurenta među popularnim strujićima dok ujedno rade i na automobilu temeljenom na konceptu Centoventi (nova Panda) koji bi trebao biti pristupačniji model dostupan širem tržištu sa dometom od 100 do 500 kilometara. Nije poznato hoće li električni 500 i električna Panda dijeliti isto podvozje ali znamo da će 500 biti napravljen na potpuno novoj platformi.

Električni Fiat 500 bi s proizvodnjom tebao krenuti u drugom kvartalu 2020. godine a planiraju godišnje proizvesti 80,000 automobila. Za sve entuzijaste željne adrenalina za volanom malenog 500 i poznate Abarth oznake, Fiat za sada ne planira napraviti električni 500 u abartiranoj verziji, međutim to nije u potpunosti isključeno u daljoj budućnosti. Očekuje se da će novi električni 500 biti predstavljen na salonu automobila u Ženevi sljedeće godine.


Pogledaj galeriju


Električni Fiat 500

Povratak na vrhpointer
Zatvori X