Pretraži
Fiat Multipla je budimo iskreni jako ružan auto. Ova je nažalost još dodatno dignula ljestvicu

Fiat Multipla je budimo iskreni jako ružan auto. Ova je nažalost još dodatno dignula ljestvicu

Objavljeno: 21/09/2019 / Autor: Mihael / Foto: Rostislav Prokop / Fiat

Fiat Multipla nije automobil kojeg se rado pamti. Zapravo, bila bi već davno zaboravljena da nije stekla popularnost kakvu ne biste poželjeli niti neprijatelju. Kada je izašla na tržište, a i mnogo godina kasnije, Multipla je bila često nazivana najružnijim automobilom na svijetu. Kaže se da je ljepota prolazna, ali ne ovakva vrsta ljepote.

Multiplu jednom kada vidite na uživo, osobito s prednje strane, jednostavno vam se ureže u sjećanje. Slično kao i premalena odjeća na pretilom čovjeku, s čime su neki vjerovali ili ne uspoređivali upravo Multiplu zbog njenog nesretno dizajniranog prednjeg dijela, točnije pregiba ispod vjetrobranskog stakla.

Iza dizajna Multiple stoji talijanski dizajner Roberto Giolito, a nije lako povjerovati da je isti taj čovjek dizajnirao suvremenu verziju Fiata 500, jednog od najpopularnijih i svakako najsimpatičnijih automobila u svojoj klasi. Za razliku od Multiple, 500 je bio proglašen dizajnom 2009. godine na svjetskoj razini.


Fiat Multipla tuning

Fiat Multipla tuning

Fiat Multipla tuning


Multipla datira iz zlatnog doba monovolumena, dok SUV-ovi još nisu preuzeli glavnu ulogu neprikosnovenog pomodarskog prometala. Monovolumeni nisu nikada uspjeli steći popularnost kakvu danas imaju SUV-ovi a Multipla im tu svakako nije pomogla. Gledano s praktične strane, Multipla je bila odvažan i relativno uspješan dizajn. Za razliku od konkurencije u svojoj klasi, nudila je sjedala za šest osoba umjesto standardnih pet.

Sjedala su raspoređena u dva reda po tri sjedala, imitirajući klasični kombi na svojoj prednjoj kupi. Multipla je zbog dodatne praktičnosti bila među širima u svojoj klasi ali isto tako je kraća čak i od nekih kompaktnih automobila sve sa svrhom lakšeg manevriranja i parkiranja. Zbog bolje preglednosti, Multipla ima izrazito velika bočna stakla na vratima.

Primjerak Multiple koji gleate na slikama, zapravo i nije stvaran već je djelo Rostislava Prokopa, dizajnera i entuzijasta koji svoje kreacije stvara i dijeli na društvenim mrežama. Totalno spuštena, praktički zakucana u pod sa kotačima pod opakim kutem spremnim za napad na neke nepregledne nizove oštrih zavoja, grafički nabrijana Multipla na neobičan način privlači svoga promatrača.

Ipak nemojte ju gledati predugo bez zaštitnih naočala jer bi vam svejedno mogla trajno oštetiti vid i trajno vas ograničiti u razlikovanju prav ljepote od ovog čudnovatog kljunaša.


Pogledaj galeriju


Fiat Multipla tuning

Povratak na vrhpointer
Zatvori X