Pretraži
Fiat 124 Spider „preobraćen“ na struju košta $140,000 i ima ručni mjenjač. Je li to savršen spoj?

Fiat 124 Spider „preobraćen“ na struju košta $140,000 i ima ručni mjenjač. Je li to savršen spoj?

Objavljeno: 22/01/2020 / Autor: Mihael / Foto: Roadster Salon

Fiat 124 Spider America EV je ultimativna materijalizacija sna jedne ekipe entuzijasta iz Sjedinjenih Američkih Država. Zovu se Roadster Salon i dolaze nam iz savezne države Ilinoj. Njihova djelatnost vrti se oko prerade klasičnih Fiata 124 u električne automobile. Naravno uz to ide i potpuna i temeljita restauracija.

Spider America je prvi ručno rađeni električni automobil na tržištu koji posjeduje pravi ručni mjenjač. Zahvaljujući genijalnosti električnog pogonskog sustava, okretni moment je dostupan u svakom trenutku ali nije toliko brutalan da ga mjenjačka kutija ne može podnijeti. Zbog toga ovaj automobil možete voziti kao klasični sa ručnim mjenjačem i kvačilom a kada vam to dosadi jednostavno prebacite u gradski mod ili onaj za autocestu.

  

Pored pretvaranja starih Fiata 124 u osuvremenjena električna vozila, Roadster Salon se bavi i restauracijom starih Spidera bez da im mijenja pogonski sustav. Preobrazba klasičnih automobila u električna vozila postao je unosan posao i trend koji sve više hvata maha. Čak se i međunarodna organizacija FIVA koja brine o autentičnosti starih i povijesno važnih vozila pobunila protiv ovakvog trenda.


Fiat 124 Spider America EV

Fiat 124 Spider America EV

Fiat 124 Spider America EV


 

Fiat 124 Spider America EV

Prema njihovom tumačenju, klasici koji se prerade u električna vozila, više ne mogu biti smatrani autentičnima sa jednakom povijesnom vrijednošću jer im je kroz uvođenje električnog pogona temeljito promijenjena mehanika. Električni Spider America je pogonjen pogonskom jedinicom sa dva elektromotora ukupe snage 200 KS i sa 271 Nm okretnog momenta.

U punoj specifikaciji automobil je luksuzno opremljen iznutra a vanjština je dovedena do savršenstva. Do 100 km/h stiže za malo više od 6 sekundi dok mu je najveća brzina 209 km/h. Domet prema riječima ekipe iz Roadster Salona premašuje onaj Fiata 500e, još uvijek jedinog tvorničkog i serijskog električnog automobila iz Fiata. Spider America EV u najboljoj specifikaciji košta nevjerojatnih 140,000 dolara!Fiat 124 Spider America EV

Povratak na vrhpointer
Zatvori X