Pretraži
Ferrari Purosangue postaje stvarnost. Da, to je prvi SUV iz Maranella.

Ferrari Purosangue postaje stvarnost. Da, to je prvi SUV iz Maranella.

Objavljeno: 18/09/2019 / Autor: Mihael / Foto: autocar.co.uk / Ferrari

Ferrari  SUV se trenutno krije pod kodnim imenom 175, a spada među 15 modela Ferrarija koji bi trebali izaći na tržište do 2023. godine. Prema riječima jednog od ključnih ljudi u Ferrariju, šefa tehnike Michaela Leitersa, za Ferrari je najveći izazov otvoriti novo poglavlje u svojoj ponudi ali i povijesti.

Purosangue će biti jedan od najznačajnijih modela Ferrarija ikada, a s obzirom da se radi o segmentu koji je globalno u središtu pozornosti, nije im lako pogoditi sve prave kriterije za uspješan SUV. S druge strane, Ferrari se nalazi u nezgodnoj poziciji jer ne želi i ne smije okaljati svoje ime i reputaciju nekakvim neuglednim automobilom koji bi vrlo lako mogao ispasti poput nekakvog nedovoljno prepoznatljivog i neodlučnog projekta.

Upravo zbog toga se Ferrari već dulje vrijeme sprema i priprema za predstavljanje prvoga SUV-a ujedno učeći putem i ispipavajući teren o tome što žele zagriženi fanovi propetog konjića ali i vozači koji preferiraju SUV-ove, jer jedni i drugi su važni kupci Ferrariju.


Ferrari Purosangue SUV

Ferrari Purosangue SUV

Ferrari Purosangue SUV


Ferrari se tržišno uvijek postavlja sa izraženim stavom a SUV za njih predstavlja novo nepoznato područje u kojem će morati napraviti razne kompromise i pratiti nešto drugačiju logiku nego li je to slučaj kod sportskih automobila namijenjenih za cestu.

U usporedbi sa uobičajenom ponudom Ferrarija, SUV je kao vozilo znatno više orijentiran na udobnost i komfor putnika naspram vozački orijentiranog naelektriziranog iskustva koje donose superautomobili. Ferrari također mora još odgonetnuti kako će prilagoditi svoje vozačko sučelje komandne ploče i svih drugih sadržaja koji su do sada uvijek bili fokusirani na specifičnu publiku.

Uvođenje SUV-a za Ferrari predstavlja svojevrsnu demokratizaciju brenda, makar Purosangue bio ekskluzivan i skup poput „pravog“ Ferrarija. Jednostavno se radi o vozilu koje će trebati zadovoljiti drugačije ukuse i kriterije te ispunjavati drugačiju ulogu od one tipične ferrarijevske.

Temelj Purosangue SUV-a bit će Ferrarijeva prilagodljiva platforma za vozila sa motorom smještenim sprijeda ali prema sredini. Trebao bi podržavati motore svih formata koje Ferrari makar teoretski razmatra za ugradnju. Tako ćemo tu naći dovoljno mjesta za punokrvni V12, vrišteći V8 ili pak kompaktniji V6 motor.

Ova platforma omogućuje pogon na sve kotače ali i samo na stražnje. Naravno, podržava i korištenje hibridnog pogonskog sklopa. Bit će jako zanimljivo vidjeti kako će Ferrari konkretnije pristupiti nekim aspektima koji su specifični samo za SUV-ove.


Pogledaj galeriju


Ferrari  SUV

Povratak na vrhpointer
Zatvori X