Pretraži
Ferrari na burzi prestigao vrijednosti Forda i GM-a: Raste im prodaja unatoč krizi

Ferrari na burzi prestigao vrijednosti Forda i GM-a: Raste im prodaja unatoč krizi

Objavljeno: 07/05/2020 / Autor: Tin / Foto: Ferrari

Ferrari na burzi prestigao vrijednosti Forda i GM-a – Unatoč padu prodaje skoro svim proizvođačima automobila zbog krize s korona virusom, Ferrari iz dana u dan bilježi sve bolje prodajne rezultate. Prema najnovijim kvartalnim podacima o prodaji, talijanski proizvođač je uspio prodati pet posto više automobila nego u prethodnim mjesecima, iako je privremeno zatvorio tvornice zbog proizvodnje respiratora.

Ekonomski stručnjaci su predviđali znatno manju zaradu zbog krize, ali je Ferrari za ožujak prijavio prihod od 1,02 milijarde dolara, što je pad od tek jedan posto. Takvi prodajni podaci potom su rezultirali i velikim Ferrarijevim rastom na tržištu dionica te je sveukupna vrijednost kompanije u jednom trenutku bila gotovo 30,1 milijardu dolara.

Ferrari na burzi prestigao vrijednosti Forda i GM-a

S druge strane Atlantika, dva najveća američka proizvođača Ford i General Motors redovito bilježe gubitke pa njihova vrijednost na tržištu dionica mahom pada. Tako je GM-u početkom tjedna zabilježena vrijednost 29,3 milijardi dolara, a Fordu tek 19 milijardi dolara, što bi značilo da je mali talijanski proizvođač u jednom trenutku bio vrjedniji od oba enormna brenda.

To svakako nije mala stvar jer samo General Motors u prosjeku proizvede i proda čak 770 vozila na jedan prodani Ferrari. Tako je ulagače iznimno ohrabrilo da njihova investicija nema nikakve štete s potražnjom novih automobila.

Podsjetimo da se Ferrari početkom godine već drugi put okitio titulom najsnažnijeg brenda na svijetu prema Brand Finance Global 500 izvještaju, pa je jasno da njegovo vodstvo radi izrazito dobre i promišljene korake.Prošle godine je talijanski proizvođač bio izrazito produktivan. Predstavljeno je čak pet novih modela, srušeni su rekordi u prodaji te je zarađeno vjerojatno više novaca nego ikada. Roma, SF90 Stradale, F8 Tributo, F8 Spider i 812 GTS su ugledali svjetlo dana u 2019. godini, a kako najavljuje njihov šef marketinga Enrico Galliera, proizvođač iz Maranella tu ne staje.

Iako je bilo za očekivati da će Ferrari, kao i svaki drugi proizvođač, odgoditi premijere svojih novih modela, Galliera ističe da se njihovi planovi nisu bitno izmijenili. Tako je najavljeno da bi u 2020. godini trebali vidjeti još dvije svjetske premijere novih automobila, a one bi nas mogle dočekati vrlo skoro.Ferrari na burzi prestigao vrijednosti Forda i GM-a

Povratak na vrhpointer
Zatvori X