Pretraži
Fantastični Elfer generacije 964 istovremeno spreman za Baja utrke i muzej nestvarnih klasika

Fantastični Elfer generacije 964 istovremeno spreman za Baja utrke i muzej nestvarnih klasika

Objavljeno: 24/12/2019 / Autor: Mihael / Foto: Drew Phillips / Russell Built

Sviđa li vam se što Singer radi od klasičnih Porschea, tada će vam ovo čudesno djelo Russell Builta biti bijeli anđeo koji je sišao izravno s neba da vam život učini nestvarno lijepim. Posljednjih godina svjedočimo porastu popularnosti terenski preuređenih klasičnih Porschea 911. Možemo reći da je cijelu stvar zavrtio Singer sa svojim umjetničkim djelima na kotačima.

Russell Built Baja 911 na sebi nema praktički ništa serijsko ili tvorničko, ali ujedno uspijeva izgedati upravo tako, kao da je izašao iz vremenske kapsule Stuttgarta od prije 30-ak godina. Pored osnovne šasijske konstrukcije, Russell Built je napravio i vlastitu cjevastu konstrukciju koja cijom vozilu daje dodatnu čvrstoću i omogućuje lakšu izmjenu dijelova koje ćete oštetiti ako automobil vozite onako kako ga je namijenio njegov autor.

  

Ovjes je također dramatično prerađen i izmijenjen u odnosu na serijiski Porsche 911 generacije 964. Podesivi ovjes omogućuje hod prednjih kotača u rasponu od 31.75 centimetara dok na stražnjoj osovini kotači imaju slobodu kretanja od 33 centimetra.

Usporedbe radi, sportski terenski pickup, Ford F-150 Raptor na prednjoj osovini ima hod od 33 centimetra a na stražnjoj od 35.3 centimetra. Tako je, ovdje imamo klasični 911 koji nudi terensku fleksibilnost sportskog pickupa zadržavajući fantastičnu kompaktnost i lakoću 911-ice.


Russell Built Baja Porsche 911

Russell Built Baja Porsche 911

Russell Built Baja Porsche 911


Vizija Russell Builta pri izradi ovog Porschea ukratko se svodi na njegovu preradu „kao što bi to napravio i sam Porsche“ da je nastavio sa relijaškim utrkama i nakon uspješne 1986. godine kada je pokorio Pariz – Dakar sa za to namjenski napravljenim modelom 959. Kao ključan kriterij pri odabiru pogonske jedinice za svoj automobil Russell Built stavlja zračno hlađenje.

U automobilu kojeg možete vidjeti na slikama, ugrađen je atmosferski 3.8-litreni redni šestak dorađen od strane Rothsport Racinga, čije komponente ostaju obavijene velom tajne. Masa automobila, čak i u „luksuznoj“ specifikaciji ne prelazi niskih 1,270 kilograma, dok u spartanskoj verziji spremnoj za entuzijastične trkače vozilo teži tek 1,130 kilograma.

Proizvodnja Russell Built Baja 911 ograničena je na svega četiri automobila godišnje, čime Russell Built želi zadržati ekskluzivnost na najvišem nivou, posvećujući maksimalnu pažnju svakom primjerku. Cijena za spartanski opremljenog trkača kreće se oko 380,000 dolara dok za luksuznu verziju trebate izdvojiti golemih 650,000 dolara. Naravno, u ovu cijenu nije uključen osnovni automobil kojeg prvo trebate pronaći sami ili uz pomoć Russell Builta.


Pogledaj galeriju


Russell Built Baja Porsche 911

Povratak na vrhpointer
Zatvori X