Pretraži
Falck je transformirao Tesla Model X u  ambulantno vozilo bez konkurencije!

Falck je transformirao Tesla Model X u ambulantno vozilo bez konkurencije!

Objavljeno: 16/01/2019 / Autor: Petar Bondek / Foto : Falck

U pripremi su prva Tesla Model X ambulatna kola za prijevoz pacijenata u Kopenhagenu. Gigant industrije hitnih službi Falck u Syddanmarku usavršava Model X koji se pokazao odličnim izborom; kao prvo je rapidan, kao drugo nudi dovoljno prostora za smještaj pacijenta i ima pogon na sve kotače, što je vrlo bitno u Skandinaviji.

Sve to uz nultu emisiju i odvojeni električni sustav koji treba napajati svu opremu bez trošenja paketa Teslinih baterija.Razlog je logičan; u hladnim predjelima morate imati svu raspoloživu struju za svu dodatnu opremu plus održavanje grijanja u zatvorenom  sustavu koji se počinje puniti samim polaskom, dok Vam drugi elektro-sustav stalno dopušta vožnju i ostanak izvan garaže.

Falck je u Teslu ugradio sustav grijanja s metanolom, tako da se ne troši snaga baterija tijekom zime – to je posebno bitno dok se po debelom minusu čeka na autocesti da spasioci izvade ozlijeđenu osobu iz vozila, pa kad ga konačno izvuku da se ne mora čekati na zagrijavanje samih ambulatnih kola.

Aktualni testovi se provode za ležeće pacijente, u stvarnim uvjetima i pod maskimalnim ubrzanjima i kočenjima. Da, tu dolazimo do rapidnog dijela; Model X ubrzava do 100 km/h za 4,9 s uz maksimum od 250 km/h i težinu od 2,45 t.

Uz autonomiju od 380 km uz normalnu bateriju može obnašati dužnost ambulantnih kola bez ikakvih problema. A ukoliko dođe po prilike da ide spašavati  članicu obitelji scenarij ide otprilike kao u slijedećem clipu;Tesla Model X ambulatna kola

Povratak na vrhpointer
Zatvori X