Pretraži
Možda se ne slažete s nama ali F1 VN Njemačke je najbolji primjer kako se ubija ovaj sport

Možda se ne slažete s nama ali F1 VN Njemačke je najbolji primjer kako se ubija ovaj sport

Objavljeno: 24/07/2018 / Autor: Vozim HR /

F1 VN Njemačke : “Valtteri, it’s James. Please hold position” Još jedna od odvratnih radio-poruka koje sustavno uništavaju F1 i udaljuju je od fanova. Ukratko, u nedjelju nije bilo lako biti Finac; oba su dobila direktne naredbe da propuste svoje bolje plaćene kolege. Propušteni Nijemac je nakraju od bijesa udarao sve što je stigao dok je drugi po običaju suptilno veličao svoje nadljudske vozačke sposobnosti.

Radio killed a F1 star?

Mnogi tvrde da je VN Njemačke bila najbolje izdanje Lewisa Hamiltona u karijeri. Kada se uzme u obzir da je startao s 14. mjesta, i vozio na limitu na tih nekoliko kapi kiše i uspio u sedam krugova prepoloviti Vettelovu prednost, ta tvrdnja bi mogla biti ispravna. Neuhvatljivi Vettel je imao vikend iz snova, potpuno je dominirao treningom, utrkom…sve do 52. kruga kad je odsklizao u barijeru s desne strane Motodroma. Krug prije je pokrio Hamiltonovo vrijeme, no mrvicu prekasno kočenje po skliskoj podlozi je pretvorilo VN Njemačku u novi Vettelov Baku iz prošle sezone.

Da li stvarno Vettel puca po šavovima kad se utrka ne odvija prema planu (kao što to sugerira Mark Webber)? Sve je imao u svojim rukama – vodstvo u ukupnom poretku, Kimi ga je propustio u 39. krugu da preuzme vodstvo nakon dvostrukog pojašnjenja Jocka Cleara iz boksa, da bi do čudnog izlijetanja imao oko devet sekundi prednosti ispred Mercedesa. Sve je ličilo na reprizu 2010. i legendarne „Felipe, Fernando is faster then you“ suptilne komande na istoj stazi.Da li je Kimi ispao novi Rubens/Felipe? Vjerojatno, no sve bi bilo sjajno za crvene da nije bilo kiše!F1 VN Njemačke


Here comes the rain again…

Kiša je donijela kaos. Vettel je završio svoj najbolji GP u ogradi, Bottas je zapeo u boksu, Hamilton je greškom ostao na stazi uz lagani izlet do ulaska u boksove, Kimi je protiv svoje volje također mijenjao gume, 15 krugova starije od Bottasovih, no to nije bilo najgore –   Kimijev dan je upropastio K-Mag u Haasu, blokirajući ga dok ga je zaobilazio za cijeli krug. Bottas je prošao i našao se iza Safety cara i Hamiltona na 10 krugova svježijim gumama.

Napad u Paraboliki je bio sjajan, ali i Lewisova obrana. Tada se dogodila najgora stvar za Bottasa, gledatelje i F1 općenito – Bottas je preko radija dobio po prstima, te je na svježijim gumama samo čuvao leđa Hamiltonu do kraja utrke. Super za Mercedes u Njemačkoj, ali muka za sve fanove F1. Da, znamo da su oba vozača Mercedesa produžili ugovore prije utrke i da Bottas vjerojatno u ugovoru ima stavku koja mu diktira da prije svake utrke radi Hamiltonu pletenice, ali ovo je stvarno previše.

Još gore, Mercedes je dao izjavu da bi postupio isto da su uloge bile obrnute. Zamislite samo takav scenarij u MotoGP-u..vozači bi se vjerojatno zaletavali u pit-boardove s takvim porukama..

Šteta, jer objektivno gledajući Bottas je ove sezone u najmanju ruku ravnopravan s Luluom, samo ga mazi klasična finska sreća. Ovo je mogao biti bilo čiji GP, no Vettelova dekoncentracija, Ferrarijeva nesklonost kockanju s Kimijevim gumama (koje su u principu mogle izdržati do kraja bez ekstra zaustavljanja u boksu) i Mercedesova korporativna politika su ipak donijele pobjedu Lewisu.

Da sam ja kartu za Haupttribüne platio 2.900 kn da bi gledao kako dvije superiorne momčadi iz boksa pomiču svoje crvene i srebrne figure, bio bi poprilično bijesan fan F1. Ma zapravo, bijesan sam i ovako… nabijem te F1


Pogledaj galeriju


F1 VN Njemačke

Povratak na vrhpointer
Zatvori X