Pretraži
F1 motori bi od 2021. trebali izgledati nešto drugačije. Ako ništa drugo, vratit će se zvuk

F1 motori bi od 2021. trebali izgledati nešto drugačije. Ako ništa drugo, vratit će se zvuk

Objavljeno: 04/11/2017 / Autor: Vozim HR / Foto: Mercedes-Benz

Iz Formule 1 ovih dana stižu novi detalji o planovima mijenjanja pravila za motore, koji bi trebali stupiti na snagu 2021. godine.

F1 ekipe su se, naime, sastale u Parizu sa FIA-om, vlasnicima komercijalnih prava i novim proizvođačima. Sljedećih godinu dana će trajati pregovori oko specifikacija motora za F1, što znači da će postojeći proizvođači i dalje raditi na aktualnim motorima cijelu sljedeću godinu.


Ferrarijevi vozači F1


Prijedlog za 2021. godinu uključuje zadržavanje trenutačnog 1,6-litrenog V6 turbo hibridnog agregata, koji će se dodatno zavrtiti za 3000 o/min, kako bi “poboljšao zvuk”.

Sjećate se nedavne ideje o zvučnicima u auspuhu ?

U cilju pojednostavljenja komponenti motora, MGU-H jedinica će biti uklonjena  (svojevrsni elektromotor koji po potrebi dodatno vrti turbinu), a biti će uvedeno i nekoliko novih parametara dizajna kako bi se smanjili razvojni troškovi.


Malazija


Nova pravila dopuštaju i dalje samo jedan turbo punjač

MGU-K elektromotorna jedinica će biti jača i omogućavati će ručno  upravljanje od strane vozača. To će također omogućiti vozačima mogućnost štednje energije tijekom nekoliko krugova, kako bi u pravom trenutku imali dodatnu snagu na raspolaganju.


Formula 1


Uz navedeno, također će se prakticirati stroži nadzor propisa o gorivu. U priopćenju FIA-e stoji da će “tijekom preostalog razdoblja 2017. i 2018., FIA i F1 raditi s ekipama kako bi testirali motore i definirali ograničenja, ali i postigli druge mjere koje se tiču ​​zauzdavanja troškova”.

Sportski direktor Formule 1, Ross Brawn, objasnio je kako su motori za 2021. “primjer budućeg načina na koji će FIA, ​​kao regulatorno tijelo, F1 kao vlasnik komercijalnih prava te timovi i proizvođači, kao vlasnici dionica, zajednički raditi na općoj dobrobiti ovog sporta”.


Pogledaj galeriju

Najnoviji prijedlog rezultat je niza sastanaka održanih 2017. godine s aktualnim ekipama i proizvođačima koji su pokazali interes za sudjelovanje u ovom elitnom auto-moto sportu.

“Također, pozorno smo slušali i što obožavatelji imaju za reći i što misle o aktualnim motorima, kao i što bi željeli vidjeti u bliskoj budućnosti s ciljem da se definira komplet pravila koji će omogućiti agregat koji će biti jednostavniji, jeftiniji i bučniji, ali i koji će stvoriti uvjete za nove proizvođače kako bi ušli u Formulu 1 kao dobavljači i kako bi natjecanje bilo ravnopravno za sve”, objasnio je Brawn.


Povratak na vrhpointer
Zatvori X