Pretraži
Evolucija dosega električnih automobila: Tesla napravila bateriju koja prelazi realnih 640 kilometara

Evolucija dosega električnih automobila: Tesla napravila bateriju koja prelazi realnih 640 kilometara

Objavljeno: 19/06/2020 / Autor: Tin /

Tesla napravila bateriju koja prelazi realnih 640 kilometara – Elon Musk je 2012. godine započeo revoluciju automobilske industrije predstavivši Teslu Model S. Upravo se tim modelom promijenila svijest milijuna vozača diljem svijeta koji su konačno počeli prihvaćati električnu budućnost.

Od tadašnje tehnologije baterija do danas nije bilo značajnih pomaka. Doseg se povećavao za tek nekoliko stotina kilometara, ali velik broj ljudi još uvijek je ostalo skeptično prema električnim automobilima zbog premalih dosega i straha od potpunog pražnjenja usred vožnje.

Tesla napravila bateriju koja prelazi realnih 640 kilometara

No sada i tome polako dolazi kraj jer je Elon Musk jučer predstavio novu bateriju kojom će Tesla Model S prelaziti gotovo 647 kilometara. Bilo je samo pitanje vremena kad će neki od proizvođača službeno probiti granicu od 400 milja, ali čini se da je veliki američki proizvođač ipak preduhitrio sve.


Porsche brži od Tesle


Testiranje ovih baterija je odradila američka agencija EPA u stvarnim uvjetima te potvrdila da novi Tesla Model S može prijeći gotovo 402 milje (647 kilometara). Musk na Twitteru ističe da je ova potvrda trebala stići i ranije, ali je sve bilo odgođeno zbog krize s korona virusom.

No iako je Tesla preduhitrila brojne proizvođače s ovakvim napretkom, valja podsjetiti da još brojni proizvođači poput Samsunga pokušavaju stvoriti baterije za električne automobile koje bi imale doseg veći i od tisuću kilometara. Mnogi od njih ističu kako su pri kraju razvoja, ali već mjesecima nismo dobili niti jednu službenu potvrdu da će se to stvarno ostvariti.Ovakva potvrda američkog proizvođača stoga je velik korak za automobilsku industriju. Dok će mnogi potencijalni kupci konačno imati u ponudi automobil kojemu će vjerovati, s druge strane se potiče druge proizvođače da svoje automobile naprave još konkurentnijima.

Tesla je nedavno otvorio i poslovnicu u Ljubljani koja je do sada najbliža Hrvatskoj, pa vjerujemo da uskoro možemo očekivati i više ovakvih automobila u hrvatskoj floti automobila. No iako je Teslin doseg poprilično iznenađujući, još uvijek čekamo trenutak kad će se u Hrvatskoj poboljšati infrastruktura punjača kako bi se potencijalni kupci konačno mogli okrenuti struji.Tesla napravila bateriju koja prelazi realnih 640 kilometara

Povratak na vrhpointer
Zatvori X