Pretraži
Evo zašto je održavanje unutrašnosti automobila izrazito važno za njegovu dugovječnost

Evo zašto je održavanje unutrašnosti automobila izrazito važno za njegovu dugovječnost

Objavljeno: 14/11/2019 / Autor: Mihael / Foto: pexels.com

Novi automobili nažalost spadaju u teško dostižan luksuz za velik dio vozača. Bio automobil potpuno nov tek izašao iz tvornice ili pak nekoliko godina star, jednako je važno postvetiti se njegovom održavanju. Sačuvana karoserija, lak i boja automobila svima su prvi na pameti kada pomisle na vozilo u dobrom stanju. Međutim što je s kabinom vozila.

S obzirom da vanjštinu svi vide i ona stvara opću sliku o automobilu i njegovom vlasniku, unutrašnjost vozila je mali i pomalo intiman prostor u koji zadire znatno manji ljudi. Vozili se uvijek vi sami u automobilu ili pak svakodnevno prevozite kolege s posla, članove obitelji i prijatelje, uvijek postoji razmjerno velika šansa za skupljanje prljavštine u automobilu.Prljavština dolazi u puno formata i oblika a izvori su joj razni. U svakom slučaju, možemo biti sigurni da prisutnost ljudi u automobilu na neki način povećava šanse za pojavu prljavštine. Kako automobili nisu teretna autonomna vozila nego služe prijevozu ljudi, iste ne možemo eliminirati kako bismo smanjili prljanje kabine.


održavanje kabine automobila

održavanje kabine automobila

održavanje kabine automobila


Zato se u automobilu valja pridržavati određenih pravila. Savjetovali bismo vam da svoj automobil proglasite zonom nulte tolerancije na pušenje čije je tragove izuzetno teško kasnije iskorijeniti iz kabine automobila. Dim cigarete stvorit će masan sloj na staklima automobila koja ćete onda morati učestalo čistiti.

Ostatke pepela nije uvijek lako zadržati unutar za to predviđenih pepeljara u automobilu, a dođe li u kontakt sa tapecirnugom u kabini, ostavit će vidljive tragove. O neugodnom mirisu cigarete u kabini ne trebamo niti govoriti puno, jer istjerati ga je znanstvena fantastika.

Hrana i piće su drugi najveći neprijatelji kabine vašeg limenog ljubimca te ih je preporučljivo ne konzumirati u vozilu. Neizbježni ostaci hrane u kabini s vremenom će stvoriti bakterije i neugodan miris a mogu privući i razne nametnike. Mnogima od nas, presvlake na automobilskim sjedalima djeluju odbojno, estetski i s pravom. Higijenski i prketično gledano, presvlake su izvrsna stvar. Samo nemojte posegnuti za onim univerzalnim „rješenjima“ na akciji za 99.99 kuna.

Imate li u kabini posebnih materijala poput kože ili alcantare, posvetite im posebnu pažnju jer ukoliko ih ne budete primjereno održavali, mogli bi postati ruglo vašeg automobila umjesto svjetle točke s premium šmekom. Podove zaštite tipskim tepisima te pripazite da se ispd tepiha ne zavuče vlaga. Ukoliko zanemarite vlagu u automobilu mogli biste imati puno ozbiljnijih problema od onih estetske prirode. Preporučljivo je da sezonski automobil prepustite i profesionalcima na dubinsko kemijsko čišćenje.


Pogledaj galeriju


održavanje kabine automobila

Povratak na vrhpointer
Zatvori X