Pretraži
Evo zašto je Alfa Romeo 33 Bertone Carabo i nakon 50 g. Kraljica svakog mjesta na kojem se pojavi!

Evo zašto je Alfa Romeo 33 Bertone Carabo i nakon 50 g. Kraljica svakog mjesta na kojem se pojavi!

Objavljeno: 02/07/2019 / Autor: Petar Bondek / photo: Lulop.com

Alfa Romeo 33 Bertone Carabo : Gandinijeva kajla ne gubi na dramatičnosti – ovo ljeto se sunča u okolici Pariza .Zašto podiže toliko medijske prašine? Pa, prvo je dobro pogledajte a onda izbrojite koliko se puta pojam “legendarno” pojavljuje u tekstu!

Punim imenom Alfa Romeo 33 Bertone Carabo inače provodi dane u Alfinom muzeju, no radi uzornog ponašanja je dobila produženi izlazak – sve do dvorca Chantilly, 50-ak km udaljenog od Pariza.

Sve oko ovog koncepta je legendarno -baziran je na jednom od tri najljepša automobila svih vremena – Alfi Romeo 33 Stradale iz 1967., cestovnoj verziji trkaće legende 33/2, koja je trebala biti proizvedena u limitiranoj ediciji od 50 komada, no postala je još više limitirana – proizvedeno ih je samo 18! Uz predivnu karoseriju od stakloplastike koju je formirao (opet) legendarni Franco Scaglione bitan je i trkaći V8 montiran centralno u cjevasti okvir.

Jedno podvozje s pripadajućim V8 je završio godinu kasnije u Bertoneu s papirićem n/r Marcello Gandini!

Ništa bez Gandinija

Bertone (Gandini) je taman bio u strašnoj seriji koncepata baziranih na Alfama (Canguro – Giulia TZ 1964., te Montreal 1967.), no s Carabom je otišao dva klika dalje na potenciometru ekstremnosti!

Potpuno klinast dizajn sa skoro položenim vjetrobranom, dihedralnim vratima – da, naravno da je Carabo bio predložak za Countacha, a također za Lanciu Stratos i FIAT X 1/9, no njegovo značenje je puno šire –  označio je kraj za sportske automobile s izduženim poklopcima motora i viškom oblina. Stražnji kraj je podjednako revolucionaran – i praktičan, s bezbroj otvora za hlađenje V8-ice.

 

 

Alfa Romeo 33 Bertone Carabo : Visok samo 99 cm ovaj koncept ne može biti niži, ali po svom značaju je pravi div!

 

Eto, ukoliko se nađete u blizini Pariza ovih dana posjetite “The Marcello Gandini creations” na “Chantilly Arts & Elegance Richard Mille”, jer tko zna – možda naleti i sam Marcelo!

Pogledaj galeriju

Gandinijev Carabo

Povratak na vrhpointer
Zatvori X