Pretraži
Evo nekoliko korisnih informacija o automobilskim gumama za nadolazeću zimu

Evo nekoliko korisnih informacija o automobilskim gumama za nadolazeću zimu

Objavljeno: 12/11/2019 / Autor: Mihael / Foto: wikipedia.org

Zimske gume : Počnimo s nekim osnovnim informacijama koje se odnose na sve gume, neovisno o sezoni za koju su namijenjene. Automobilske gume moraju odgovarati konkretnom modelu vozila na koje se montiraju. Dimenziju, koeficijent brzine i značajke nosivosti gume propisuje svaki proizvođač za svoja vozila. Naravno u skladu s određenim pravilima struke.

Svaki automobil imat će propisano nekoliko dimenzija guma od strane proizvođača. Gledano izvana, sve te gume se ne smiju razlikovati u svome opsegu što je važno zbog brzinskih omjera mjenjača, pravilnog očitanja brzine vozila i brojača kilometara. Na koncu, gume ne smiju prelaziti određene dimenzije kako bi ostalo dovoljno mjesta između gume i blatobrana vozila. Svaki kontakt gume sa karoserijom vlastitog vozila je apsolutno neprihvatljiv pa je takvo vozilo tehnički neispravno.Pored toga, ključno je da automobilske gume svojim karakteristikama moraju nadilaziti određene specifikacije i mogućnosti vozila. Tu prije svega mislimo na najveću brzinu koje određeno vozilo može postići pa tako koeficijent brzine mora biti jednak ili veći najvećoj brzini kojom se to vozilo može kretati. Slična je stvar i sa nosivošću guma koje moraju izdržati najveće dopušteno osovinsko opterećenje vozila.


zimske gume i primjena

zimske gume i primjena

zimske gume i primjena


 

Zimske gume

Na svakoj pojedinoj osovini vozila moraju biti montirane modelski identične gume jednake istrošenosti a preporučljivo je da se to pravilo primjenjuje na svim kotačima, odnosno da sve gume na vozilu budu modelski identične. Dubina utora na gumama mora zadovoljavati tvornički dopuštene dubine koje se mogu prepoznati po TWI oznakama na gumi. Ukoliko takve oznake ne postoje, najmanja dozvoljena dubina utora za cestovnu gumu je 1.6 milimetara.

Pređimo sada na zimske gume koje se od ljetnih razlikuju po svome sastavu i konstrukciji. Zimske gume su u pravilu mekše jer su predviđene za rad na znatno nižim temperaturama od ljetnih guma. Dok ljetna guma na niskim temperaturama ispod ništice postaje „plastična“, zimska guma je tada u svome elementu. Neovisno o tome vozite li na novim zimskim gumama u zimskim uvjetima, treba uzeti u obzir da kliski kolnici predstavljaju izazov i za zimske gume stoga svakako prilagodite brzinu. Zimska gume ne znače da možete voziti kao da ste na ljetnima uz suho vrijeme i 20 stupnjeva Celzijusa.

Zimske gume označene su simbolima M+S, M&S ili M.S. što dolazi od engleskog naziva „Mud & Snow“, u prijevodu blato i snijeg. Zimske gume su u Hrvatskoj obavezne na svim motornim vozilima u periodu od 15. studenog tekuće godine pa sve do 15. travnja sljedeće godine. One su obavezne za sve motorna vozila neovisno o trenutnim vremenskim uvjetima i stanju kolnika. Jedini izuzetak su vozila oružanih snaga Republike Hrvatske.


Pogledaj galeriju


zimske gume

Povratak na vrhpointer
Zatvori X