Pretraži
Evo, napokon i on dolazi. Porsche Taycan stiže već slijedeće godine

Evo, napokon i on dolazi. Porsche Taycan stiže već slijedeće godine

Objavljeno: 23/11/2018 / Autor: Mihael / Foto: Porsche

Konkretna ideja o potpuno električnom Porscheu Taycan nastala je još 2015. godine kada je na salonu automobila u Frankfurtu predstavljen Porsche Mission E Concept. On je tada predstavljao viziju kako će izgledati Porscheov prvi novi i potpuno električni automobil.

Danas znam o da će njegovo tržišno ime biti Porsche Taycan, automobila sa četiri sjedala i četvora vrata. Službeno predstavljanje javnosti očekujemo na sljedećem salonu automobila u Frankfurtu, 2019. godine. Prema navodima iz Porschea postoji već 10,000 prednarudžbi za Porsche Taycan.

Porsche službeno još ne želi izlaziti u javnost s bilo kakvim konkretnim tehničkim specifikacijama. Budimo realni, one još niti nisu finalizirane. Očekivani domet Taycana s jednim punjenjem akumulatorskih baterija trebao bi biti oko 500 kilometara ili nešto više a uz tehnologiju brzog punjenja od 350kW domet auta će se moći povećati za oko 300 kilometara u samo devet minuta.


Porsche Taycan

Porsche Taycan

Porsche Taycan


Po uzoru na Teslu, vlasnici Taycana moći će skinuti privremene ili trajne nadogradnje softvera koje bi mogle otključati dodatne mogućnosti i opcije u autu a samim time i poboljšati iskustvo u vožnji te naposljetku poboljšati i performanse auta, barem do granica hardvera. Moramo priznati da sve ovo zvuči kao vrlo privlačno područje za ambiciozne hakere željne besplatnih poboljšanja.

U smislu motorizacije i pogona ono što je apsolutno sigurno je da će Taycan biti potpuno električni automobil. Službeno, Porsche ne izlazi sa puno više informacija od toga ali može se lako zaključiti da će Taycan raspolagati sa preko 600 KS koji će dolaziti od kompleta litij-ionskih akumulatorskih baterija.

Za prijenos snage bit će zadužena dva elektromotora, svaki na jednoj osovini. Oni svoje korijene vuku iz trkačeg Porschea 919 LMP1 koji je odnio titulu pobjednika na LeMansu. Porsche navodi da će sa tim pogonom, Taycan do stotke dolaziti za svega 3.5 sekundi uz najveću brzinu od 250 km/h.


Pogledaj galeriju


Porsche Taycan

Povratak na vrhpointer
Zatvori X