Pretraži
Evo kako prijaviti štetu na kući ili automobilu nastalu od potresa u Zagrebu!

Evo kako prijaviti štetu na kući ili automobilu nastalu od potresa u Zagrebu!

Objavljeno: 27/03/2020 / Autor: Mihael / Foto: Screenshot / 24sata

Naknada štete potres Zagreb – Snašlo nas je sve i svašta, udara i tuče sa svih strana. Prvo korona virus zbog kojeg bismo se trebali držati svojih domova i reducirati socijalni kontakt na apsolutni minimum i onda niotkuda najavljen zadesi nas potres kakvom nije svjedočio nitko živ danas. Posljednji takav, čak i snažniji dogodio se prije ravno 140 godina!

Šteta na imovini se dogodila brojnim Zagrebčanima i stanovnicima okolnih mjesta. Zakonske odredbe i mjere različito utječu na daljnji razvoj situacije. Odluka pojedinih gradova i općina o proglašenju stanja elementarne nepogode pomaže oštećenim stanovnicima u iskorištavanju zakonski propisanih naknada od potresom nastale štete.

  

Grad Zagreb je proglasio elementarnu nepogodu izazvanu potresom a uslijedile su Velika Gorica, Sveti Ivan Zelina, Sveta Nedelja, Stupnik, Klinča Sela, Križ, Orle, Luka, Jakovlje, Gornja Stubica i Donja Stubica. Potrebno je reagirati brzo i odmah ali situaciju otežava karantena koja je na snazi zbog pandemije korona virusa.


naknada štete potres Zagreb

naknada štete potres Zagreb

naknada štete potres Zagreb


 

Naknada štete potres Zagreb

 

Zakon propisuje rok od osam dana u kojem je potrebno reagirati i prijaviti štetu nadležnom tijelu. To su u pravilu gradska ili općinska povjerenstva, a u slučaju Zagreba to je Gradsko povjerenstvo Grada Zagreba. Prijavu je potrebno podnijeti dakako u pisanom obliku. Rok od osam dana teče od dana proglašenja stanja elementarne nepogode.

Iznimno je predviđeno produženje toga roka na najviše 12 dana ukoliko postoje objektivni razlozi zbog kojih je podnositelj mogao biti spriječen da ju podnese ranije. Ključno je u tome da okolnosti koje su spriječile oštećenika da podnese prijavu trebaju biti van njegove kontrole i moći, odnosno da na njih nije mogao utjecati. U tu kategoriju svakako spada pandemija korona virusa zbog koje je proglašena karantena i otežano kretanje.

Važno je naglasiti da se naknade štete ne mogu „zbrajati“ za istu imovinu. Ukoliko vam je nekretnina ili vozilo osigurano kod osiguravajuće kuće, tada nećete moći uspješno aplicirati za naknadu štete po odredbama konkretnog zakona. Imate li kasko na automobilu, nećete moći dobiti naknadu štete od države. S time da naglašavamo da je ključno da provjerite pokriva li vam kasko štetu nastalu od potresa. Požurite s prijavom ukoliko imate pravo na naknadu od države!


Pogledaj galeriju


naknada štete potres Zagreb

Povratak na vrhpointer
Zatvori X