Pretraži
Europska autoindustrija uskače u pomoć u borbi protiv pandemije korona virusa

Europska autoindustrija uskače u pomoć u borbi protiv pandemije korona virusa

Objavljeno: 07/04/2020 / Autor: Mihael / Foto: Seat / VW / Lamborghini / JLR

Autoindustrija protiv korone – Pandemija korona virusa pogodila je i autoindustriju koja je zbog cijele situacije bila prisiljena zatvoriti brojne svoje pogone širom Europe ali i svijeta. Karantena i izolacija dovele su do zatvaranja brojnih trgovina osim onih koje prodaju hranu i higijenske potrepštine, a to znači i zatvaranje prodajnih salona automobila. Neki proizvođači pokušavaju u takvoj situaciji prebaciti prodaju u virtualni svijet Interneta, međutim to je puno lakše reći nego napraviti.

Osim toga, malo tko sada razmišlja o kupovini novog automobila osim ako mu to nije kranja nužda. Potaknuti razvojem situacije, brojni velikani autoindustrije prebacili su svoje značajne industrijske resurse na proizvodnju raznih pomagala u medicinske i zdravstvene svrhe. Neki od njih su osim proizvodnje odlučili donirati ili staviti na raspolaganje značajan broj automobila i ostalih vozila iz ponude.

  

Vjerojatno najtraženiji a ujedno i najskuplji element opreme zdravstvenih ustanova koji je presudan za teško oboljele od korona virusa jesu respiratori. Njihovoj proizvodnji posvetila se PSA grupacija koja zajedno sa partnerom Valeo planira proizvesti 10,000 respiratora do kraja svibnja.


Autoindustrija protiv korone

Autoindustrija protiv korone

Autoindustrija protiv korone


 

Autoindustrija protiv korone

U koronom teško pogođenoj Španjolskoj, Seat kao dio Volkswagenove grupacije prebacuje svoju glavnu tvornicu u Martorellu na proizvodnju respiratora tako što će korisititi prilagođene verzije motorića za automobilske brisače upravo u tim životno važnim uređajima kojima se pomaže oboljelima upuhujući im kisik u pluća.

Manjak respiratora su u nekim područjima gdje je izrazito velik broj pacijenata, osobito onih sa teškim simptomima, doveo je liječnike u tešku poziciju gdje doslovno moraju birati koga će spojiti na respirator a koga neće, odlučujući pri tome često između života i smrti pacijenata.

U Velikoj Britaniji Ford u suradnji sa Rolls-Royceom je dio napora britanske vlade u borbi sa pandemijom. Oni su se također prebacili na proizvodnju respiratora a cilj im je brojka od 10,000 komada. Fiat u tvornici u Centu na sjeveru Italije, surađujući sa Ferrarijem, počeo je sa proizvodnjom elektroventila koji su ključni dio svakog respiratora.

Od onih koji stavljaju svoje vozne parkove na raspolaganje ili određene količine automobila doniraju Crvenom križu i hitnim službama najistaknutiji je Land Rover koji je obustavio lansiranje novog Defendera, šaljući pri tome 27 novih primjeraka tog legendarnog terenca britanskom Crvenom križu. Dio je to pošiljke od ukupno 160 vozila koje će donirati hitnim službama širom svijeta.

PSA grupacija stavlja na raspolaganje svoje flote automobila u Parizu, Lisabon i Madridu a ukupno su donirali i 400,000 medicinskih zaštitnih maski bolnicama, hitnim službama i lokalnim vlastima. Pokretu se pridružio i Renault koji na području Pariza stavlja na raspolaganje flotu od 300 električnih Zoea uz još 1,000 drugih vozila spremnih u rezervi.

Lamborghini je svoje pogone za izradu kabinskih elemenata i obloga prebacio na proizvodnju zaštitnih maski kojih mogu proizvesti 1,000 komada dnevno. Brojni europski proizvođači stavljaju na raspolaganje i svoje inovativne 3D printere pomoću kojih se mogu izrađivati dijelovi zasštitnih vizira i ostale medicinske opreme.


Pogledaj galeriju


autoindustrija protiv korone

Povratak na vrhpointer
Zatvori X