Pretraži
EU država protiv navigacije. Naime izgleda da im smetaju prijavljene lokacije policijskih kontrola na navigacijama – spominju antiterorizam

EU država protiv navigacije. Naime izgleda da im smetaju prijavljene lokacije policijskih kontrola na navigacijama – spominju antiterorizam

Objavljeno: 19/11/2019 / Autor: Mihael / Foto: pexels.com

Jeste li ikada pomislili da bi navigacijski uređaj ili aplikacija na pametnom telefonu mogli biti opasna stvar? U rukama pokvarenih ljudi i skroz dobre stvari postaju loše, barem je takvog mišljenja francuska vlada i parlament koji su predložili i nedavno izglasali amandman kojim se zabranjuje objavljivanje podataka o lokacijama policijskih kontrola na navigacijskim sustavima.

Navodni razlog za ovakvu regulaciju dostupnih informacija na navigacijama nisu obični vozači koji voze preko ograničenja brzine nego teroristi koji iskorištavaju dostupne informacije kako bi izbjegli policijske kontrole u ostvarenju svoga zlobnog nauma i bijega od ruke zakona.

  

Aplikacije i uređaji zahvaćeni francuskom zabranom su među ostalima i popularni Waze, Coyote i Tom Tom. Francuska policija ističe kako policajci mogu u bilo kojem trenutku onemogućiti signale na navigacijskim uređajima, pretpostavljamo da to obuhvaća i pametne telefone, i to na period do 12 sati.


policija nestaje s radara

policija nestaje s radara

policija nestaje s radara


Pravdaju se kako im meta nisu obični vozači koji čine uobičajene sitne prekršaje poput vožnje iznad ograničenja brzine, koristeći gore spomenute sustave kako bi smanjili brzinu vožnje prije nego li naiđu na policijsku kontrolu. Ipak, vozači koji voze pod utjecajem alkohola i dalje su jedna od prioritetnih meta policije, samo nam nije poznato kako će policija selektivno sakriti svoju lokaciju samo od njih a da održe svoju „riječ“ i ne zakinu obične vozače za dostupne informacije.

Naravno, selektivna zabrana informacija nije realna stvar jer za to bi trebala postojati pretpostavka da policija već „zna“ tko je „dobar“ a tko „loš“. Izuzev ovih poigravanja sa umom, francuska policija se osim teroristima namjerava „poigrati“ i sa klasičnim kriminalcima u bijegu. Stoga kada budete u Francuskoj i vidite da vam ne funkcionira navigacija na pametnom telefonu ili GPS uređaju, znajte da francuska žandermerija lovi zločeste dečke. C’est parti!


Pogledaj galeriju


 

Povratak na vrhpointer
Zatvori X