Pretraži
EU članice glasale protiv uvođenja WiFi standarda za umrežavanja automobila

EU članice glasale protiv uvođenja WiFi standarda za umrežavanja automobila

Objavljeno: 07/07/2019 / Autor: Mihael / Foto: commons.wikimedia.org / BMW / Mercedes

Ranije ovoga tjedna članice Europske Unije su glasale protiv uvođenja Wifi standarda za umrežavanje automobila. Takva odluka je išla protivno „taboru“ zagovornika Wifija među kojima sa najviše ističe njemački gigant Volkswagen, francuski Renault te japanska Toyota.

Protiv Wifi tehnologije glasala je 21 članica EU-a od njih 28, među kojima su se našle Njemačka, Italije i Francuska. Sve odreda velike autoindustrijske države koje su uvidjele nedostatke Wifi tehnologije u svrhu umrežavanja vozila. Podsjetimo, Wifi tehnologija u kontekstu umrežavanja prometa bi se prije svega svodila na međusobno povezivanje vozila.

Glavna prednost Wifi tehnologije u odnosu na napredniju 5G tehnologiju jest njena dostupnost, dok se 5G infrastruktura još uvelike mora izgraditi. Ipak gledajući dugoročno, 5G tehnologija nudi znatno više od postojeće Wifi tehnologije jer osim umrežavanja automobila međusobno omogućuje i njihovo povezivanje sa infrastrukturom i raznim servisima koji mogu raspolagati i dijeliti informacije o stanju u prometu na svim razinama.


EU protiv Wifi

EU protiv Wifi

EU protiv Wifi


Osim toga, 5G tehnologija će omogućiti bolju povezanost automobila s drugim uređajima poput pametnih telefona, a omogućit će korištenje i dijeljenje multimedijalnih sadržaja te kvalitetnije služiti za navigaciju vozila uz dostupnost svih potrebnih podataka vozaču i automobilu.

Među zagovornicima 5G tehnologije s područja autoindustrije se ističu BMW, Mercedes, PSA grupacija i Ford. Iz svijeta telekomunikacija 5G podržavaju Deutsche Telekom, Ericsson, Intel, Samsung, Qualcomm i što je najvažnije Huawei kao kompanija koja raspolaže najnaprednijom 5G tehnologijom na svijetu i najviše ulaže u razvoj iste.

Ovog proljeća, Huawei je predstavio novi modul za vozila, imena MH5000 koji se temelji na Balong 5000 5G čipu. Kineska kompanija ulaže velika financijska sredstva u razvoj 5G tehnologije i njenoj primjeni u autoindustriji kojoj je cilje stvoriti umrežene automobile, pametne domove i gradove te omogućiti nesmetanu komunikaciju između vozila i „oblaka“.


Pogledaj galeriju


EU protiv Wifi

Povratak na vrhpointer
Zatvori X