Pretraži
Elon Musk smatra da će Tesla Model 3 u Europi naprosto zgaziti konkurenciju. Konkretno misli na BMW i VW

Elon Musk smatra da će Tesla Model 3 u Europi naprosto zgaziti konkurenciju. Konkretno misli na BMW i VW

Objavljeno: 26/10/2018 / Autor: Mihael /

Iz Tesle su objavili (napokon)   zaradu u trećem kvartalu, time podupirući Muskove tvrdnje o stvaranju profitabilnog poslovnog modela od prodaje električnih automobila. Elon Musk je ovako na najbolji mogući način ušutkao kritičare, ponovo steknuo naklonost kupaca i ono najvažnije, dobio proizvodni vjetar u leđa. Više nitko ne spominje propast, spržene milijune po svakom satu i propali poslovni model. Tesla Model 3 se svaki mjesec polako ali sigurno uspinje na ljestvici najprodavanijeg automobila u Americi već sada ozbiljnu pretekavši puno “ozbiljnije” proizvođače.

Ukratko, došlo je vrijeme da Tesla Model 3 ozbiljnije zgrize i na Europsko tržište

Iako je Tesla je još daleko od pozicije u kojoj bi ravnopravno mogala konkurirati europskim proizvođačima (na europskom tlu) poput Volkswagena, ili BMW-a, pogotovo iz aspekta profitabilnosti i garantirane zarade, čak i najkritičkije raspoloženi Teslini investitori zamjećuju pozitivan trend profitabilnosti. Prvenstveno zahvaljujući tome što Tesla uspješno „krade“ kupce Toyoti i BMW-u, barem kada je u pitanju sjevernoameričko tržište automobila.

Nakon objave poslovne održivosti i sve sigurnije profitabilnosti, pozitivno raspoloženi investitori poručuju – „Ovo je iznimno ohrabrujuć pokazatelj održive profitabilnosti, najbolji u posljednje tri godine. Tesla je uspjela postići ovako dobre rezultate usprkos Muskovim upitnim potezima i istupima u javnosti a izvješće koje nosi pozitivne brojke uvelike pomaže u popravljanju situacije.“


Tesla Model 3 vs EU

Tesla Model 3 vs EU

Tesla Model 3 vs EU


Najavom da ulazi na europsko tržište u konkurencijom nabijene segmente čiji su glavni predstavnici VW Golf za gradsku kompaktnu klasu te BMW serije 3 za srednju klasu, Tesla je u poziciji da ozbiljno uzdrma situaciju na starom kontinentu.

Teslin adut u kojeg polažu sve nade u ovu svrhu jest Model 3 koji ovisno o opremi i motorizaciji može konkurirati obje klase automobila. Musk predviđa da će Model 3 prodavan na godišnjoj razini u rasponu od 500,000 do milijun primjeraka. Raspon se čini prilično velik pa nas može zavarati kao da se radi o nekoj amaterskoj procjeni. Gledajući bolje, primjećujemo da se upravo BMW serije 3 godišnje prodaje na razini od oko pola milijuna auta dok se VW Golf kreće oko brojke od milijun prodanih auta godišnje.

Ono što bi moglo eventualno pomrsiti planove Tesle i samog Elona Muska jest situacija trgovinske napetosti između SAD-a i Kine zbog čega bi moglo doći do porasta cijena dijelova koje Tesla nabavlja iz najmnogoljudnije zemlje svijeta. Samim time porasli bi i troškovi proizvodnje Teslinih automobila a financijska profitabilnost bi se ponovno, opravdano mogla dovesti u pitanje.


Pogledaj galeriju


Tesla Model 3 vs EU

Povratak na vrhpointer
Zatvori X