Pretraži
Elektrifikacija stiže: Stručnjaci tvrde da će do 2030. godine svaki treći automobil biti električni

Elektrifikacija stiže: Stručnjaci tvrde da će do 2030. godine svaki treći automobil biti električni

Objavljeno: 31/07/2020 / Autor: Tin / Foto: MINI

Do 2030. godine svaki treći automobil će biti električni – Električni automobili iz godine u godinu imaju sve veću prodaju. Takva statistika naravno ne čudi jer je u ponudi znatno veći izbor električnih automobila nego prije, cijene su se konačno normalizirale, a i njihove specifikacije su postale vrijedne spomena.

Brojni stručnjaci pričali su o masovnoj elektrifikaciji voznog parka u svijetu do 2030. godine, a s obzirom na trenutne poraste u prodaji, takva predviđanja postaju sve realnija. Najnovija studija, koju je proveo Deloitte, tako procjenjuje da će se do 2030. godine prodati oko 31,1 milijun električnih vozila.


Do 2030. godine svaki treći automobil će biti električni

električni automobili igračke bogatih

Tesla za život važna


Do 2030. godine svaki treći automobil će biti električni

Pandemija korona virusom uzrokovala je drastičan pad prodaje vozila na svjetskoj razini, a s obzirom na uzrokovanu ekonomsku krizu, očekuje se da se čak do 2024. godine prodaja neće vratiti na pretpandemijsku razinu. No s druge strane, iako je prodaja na sveukupnom automobilskom tržištu pala, prodaja električnih automobila relativno raste.

Nova studija tako predviđa da će ove godine biti prodano oko 2,5 milijuna električnih vozila, a godišnja stopa rasta mogla bi biti oko 29 posto u svakoj narednoj godini. To bi značilo da će do 2025. godine biti prodano oko 11,2 milijuna ‘strujića’, a do 2030. godine 31,1 milijun. U tome slučaju bi za deset godina električni automobili predstavljali 81 posto svih prodanih novih elektrificiranih automobila.Sve stroži propisi Europske unije o emisijama štetnih plinova, novčani poticaji različitih država i širi raspon dostupnih modela na tržištu samo su neki od čimbenika koji bi mogli itekako utjecati na prodaju električnih automobila. Deloitte ističe kako potencijalne kupce još uvijek nažalost zadržavaju relativno niski dosezi s jednim punjenjem te nedostatak infrastrukture za punjenje.

No Deloitte ističe da je vrlo realno očekivati da se u sljedećih desetak godina cijelo automobilsko tržište promjeni, jer prema njihovim procjenama vrhunac prodaje benzinskih i dizelskih vozila je već odavno prošao. Stoga sada samo treba pratiti oporavak prodaje novih automobila te koliki će biti porast prodaje „strujića“.


Pogledaj galeriju

Do 2030. godine svaki treći automobil će biti električni

Povratak na vrhpointer
Zatvori X