Pretraži
Električni Audi RS3 sa pogonom na sve kotače i 1200 KS!!

Električni Audi RS3 sa pogonom na sve kotače i 1200 KS!!

Objavljeno: 22/11/2018 / Autor: Mihael / Foto: Schaeffler

Ovaj Audi nekada je bio trkači RS3 touring automobil, ali u rukama njemačkog tehnološkog diva, Schaefflera postao je puno puno više od toga. Zahvaljujući pogonu na sve kotače, gdje je svaki kotač pogonjen zasebnim elektromotorom, ovaj automobil može raditi doslovno čuda.

Vektoriranje okretnog momenta omogućuje neovisnu isporuku snage i rotaciju svakog od kotača. Rezultat je nešto što smo naviknuli vidjeti kod vojnih gusjeničara, samo znatno sporije izvedeno. Schaeffler 4ePerformance, kako se po novom službeno zove prerađeni električni Audi RS3, može se doslovno okretati oko sebe na mjestu vrteći kotače na jednoj strani auta prema naprijed dok one na drugoj okreće u kontra smjeru.

Iz Schaefflera poručuju kako ovaj auto postoji iz dva razloga, prvi je da bude testna platforma na kojoj će se moći vršiti daljnja testiranja i ispitivanja prvenstveno veznao za vektoriranje okretnog momenta koje u ovoj formi ipak nije praktično primjenjivo.


Schaeffler 4ePerformance

Schaeffler 4ePerformance


S obzirom na Schaefflerovu uključenost u Formulu E u kojoj blisko surađuju s Audijem, ovaj testni automobil je ujedno i način prezentacije tehnologija koje se koriste u Formuli E u formi opipljivijoj čovjeku.

Učinkovitost vektoriranja okretnog momenta na ovom primjeru samo naglašava i pokazuje koliki utjecaj na kretanje automobila ima ta tehnologija koja u normalnim uvjetima može iznimno učinkovito kontrolirati i ispravljati skretanje automobila.

Kombinirajući jedan motor uz jedan kotač, Schaefflerov Audi RS3 ima oko 1200 KS koji unatoč relativno velikoj masi od 1800kg kao od šale ubrzava i kontrolira kretnje. Velika akumulatorska baterija od 64kWh najvećim dijelom doprinosi povećanoj masi auta, dodajući mu oko 600kg u usporedbi sa konvencionalnom verzijom.

Schaeffler uz Rimca spada u sam vrh proizvođača koji rade tihu revoluciju u području autoindustrije otkrivajući nam svima još uvelike neistražene mogućnosti elektromotora u autima.Schaeffler 4ePerformance

Povratak na vrhpointer
Zatvori X