Pretraži
Dvostruki trijumf Alfe Romeo na dodjeli “Motor Klassik”- ovih nagrada!

Dvostruki trijumf Alfe Romeo na dodjeli “Motor Klassik”- ovih nagrada!

Objavljeno: 12/04/2019 / Autor: Petar Bondek / That's A-M-O-R-E!

Da, Alfa je dvaput slavila na dodjeli nagrada uglednog njemačkog časopisa; prva slavljenica je Giulia kao “Budući klasik” u srednjoj kategoriji – po četvrti put zaredom!

Po mišljenjima čitatelja prpošna Giulia će za nekoliko dekada postati klasik dizajna baš kao i njena imenjakinja predstavljena 1962. Stoga, najbolje je kupiti novu novcatu Giuliju Quadrifoglio i staviti je u sef na trideset – četrdeset godina i onda unovčiti strpljenje. Da, kad bi se Alfe radile za stajanje umjesto za vožnju zvale bi se fikusi… Alfa je tu da se vozi i da se uživa u njenim blagodatima i priča o njenim prokletstvima – tako je znatno zabavnije.

Koja je druga Alfina slavljenica? Jedna i jedina – bellissima Tipo 33 Stradale koja je osvojila titulu “Prekretnica dizajna”. Možda je to i njen najbolji opis – proizvedeno je samo 18 ovih predivnih coupéa, dovoljno za 37.3% glasova čitatelja…uključujući i mene.

Niska silueta za visoke ocjene

Iako je vjerojatno bila inspirirana predivnim žutim i godinu starijim Dinom Competizione uz Ferrari 330 P3 Stradale predstavlja najbolje od talijanskog dizajna šezdesetih. Da, Franco Scaglione je stvarno bio inspiriran radeći na Stradaleu – visoka je samo 99 cm, s vratima na vertikalno podizanje i iako je predviđena za cestovno korištenje zapravo se radi o čistom trkaćem stroju.

Iza sretnog vozača se nalazi centralni dvolitreni V8 s 230 KS, koji je uz fantastičan zvuk imao i takav maskimum – 260 km/h! Da, u svijetu Giulije Quadrifoglio to sve zvuči skromno, jer s biturbo 2,9 litrenim V6 i Ferrraijevim know-howom razvija 510 KS i 600 Nm okretnog momenta. Eto, tako Enzo posthumno vraća dug Alfi kao odskočnoj dasci za skok u legendu! Prošlo je 31 godina od njegovog odlaska, nebo je još uvijek plavo, a Alfe su još uvijek predivne – i stare i nove!

Pogledaj galeriju

 

 

Povratak na vrhpointer
Zatvori X