Pretraži
Moto GP : Četiri momčadi uložile žalbu protiv Ducatija. Evo i zašto

Moto GP : Četiri momčadi uložile žalbu protiv Ducatija. Evo i zašto

Objavljeno: 14/03/2019 / Autor: Petar Bondek /

Ducati ima tjedan dobrih vijesti: potvrđeno je da četvrtu godinu zaredom isporučuju preko 50.000 motocikala godišnje, uz operativni profit od 49 milijuna Eura, a Andrea Dovizioso ( i ostala dva tvornička vozača Ducatija GP19) nije diskvalificiran na VN Katara. Zašto?Četiri suparničke momčadi – Honda, Suzuki, KTM i Aprilia su uložili žalbu na dva detalja na Ducatiju GP19 – jedan na prednjem kotaču, drugi ispred stražnjeg kotača, fiksiran na stražnjem swingarmu.

Optužba je odbijena od strane FIM/MotoGP sudaca, no slijedi žalba koja je već uručena Žalbenom vijeću. O čemu se zapravo radi? Po pravilniku, uređaji izvan oklopa su dozvoljeni, sve dok ne stvaraju aerodinamički benefit.

Ducatijev sportski direktor Carlo Ciabatti je objasnio aero-gadget nalik na strugalicu kao sredstvo za hlađenje stražnje gume, no Suzukijev vojskovođa Davide Brivio tvrdi da se radi o kršenju principa pravila i oglušivanju na dogovor među momčadima o smanjivanju nekontroliranog trošenja sredstava na razvoj aerodinamičkih gadgeta.Ta odluka je potala regulativa, i svaki proizvođač mora homologirati jedan set aero-oklopa prije početka prvenstva, s jednim dozvoljenim updateom tijekom sezone.

Naravno, kad se utrka dobiva ili gubi za 0.023s svaka aero-pomoć je dobrodošla, a svi tužitelji su naravno ljuti što se toga nisu sjetili sami. Kako je rekao Petrucci; „ prvo nas pokušavaju zaustaviti – a onda nas kopiraju“.

U tome ima istine, jer nitko nije toliko testirao sve moguće aero-gadgtete kao Ducati – ta priča traje od Laguna Sece 2010. kad je bivši aero-guru Formule 1 Alan Jenkins stavio krilca na Desmosedici GP na Laguna Seci, gdje je Stoner odvozio najbrži krug utrke.

Od tada negiraju značajan utjecaj krilaza i zakrilaca, no vidljivo je da svi pokušavaju kopirati Ducati.Gigi Dall’Igna je zasad misteriozno nasmiješen.Još nitko točno ne zna namjenu Ducatijeve kutije za salatu (žiroskopski ublaživač mase?) nakon dvije godine, a Ducati već ima dva nova tajna oružja! Još kad krene sa stražnjim spojlerima koje je pred sezonu testirao Bautista…


Pogledaj galeriju

Četiri momčadi uložile žalbu protiv Ducatija

 

Povratak na vrhpointer
Zatvori X