Pretraži
DTM-ov promotor ima čudnu viziju električne trkaće serije s robotima u boksu i bolidima od 1.000 KS?

DTM-ov promotor ima čudnu viziju električne trkaće serije s robotima u boksu i bolidima od 1.000 KS?

Objavljeno: 12/11/2019 / Autor: Petar Bondek / Da li će i roboti naučiti bacati pištolje za kotače od očaja? Copyright: IDR

Mogao bi prvo pisati o ovoj temi, no možda bi bilo nabolje pa prvo POGLEDATE;

I…što mislite o tome? e-tron Evo vs i9M-a i Vulcana E? Sam koncept nije loš – električni bolidi s oko 1.000 KS koji razvijaju brzine od oko 350 km/h, sa specifičnom snagom od 1,5 kg/KS, no najintrigantniji detalj ove ideje se nalazi u -boksovima!

Tamo bi bolide dočekivali – ROBOTI, ni manje ni više, koji bi im mijenjali gume, pakete baterija složene u redove spremne za promjene…ili spremnike vodika.

 

Bitka dvije tehnologije

Već vidim potencijalne probleme, jer uvijek kada želite izbaciti ljudski faktor iz neke jednadžbe u sportu ta namjera stvori neko novo čudovište, zvalo se ono VAR ili kako već.

S druge strane, zamislite samo scenu da tvornički vozač BMW-a/Audija/Aston Martina uleti u boks a robot se ne aktivira ili rekordno brzo montira – krivu gumu? Da, tehnologiji treba vremena da se razvije, ali prvo joj treba dati – šansu.ITR ne namjerava tek tako zamijeniti jednu seriju drugom bez popratnog testiranja javnog mijenja, pa bi e-DTM bio prateća serija glavnog benzinskog programa. Bitka između dvije tehnologije (Električne baterije vs Vodikovih ćelija) bi bila slična fleksibilnom pristupu različitim tehnologijama kao npr. na 24h Le Mansa.

Prvi čovjek ITR-a je legendarni Gerhard Berger, koji se nagledao različitih tehnologija u svojoj karijeri u F1, tako da ideje ne dolaze od mogućih oglašivača, nego iz glave priznatog racera koji je odvozio 210 utrka u karijeri za pet momčadi, među kojima su bili i Ferrari i McLaren. Treba li spomenuti da je osobno krotio najsnažniji bolid F1 u povijesti – Benetton B186, čiji je BMW-ov M12/13 turbo četverocilindraš razvijao oko 1.400 KS u kvalifikacijama.

 

Da, Berger zna što je spektakl – preciznije – vozio ga je!

 

 

Pogledaj galeriju

Povratak na vrhpointer
Zatvori X