Pretraži
Dronovi pomažu francuskoj prometnoj policiji u lovu na stotine opasnih vozača

Dronovi pomažu francuskoj prometnoj policiji u lovu na stotine opasnih vozača

Objavljeno: 16/11/2017 / Autor: Vozim HR / Foto: Pixabay

Naime, policija u Bordeauxu, na jugozapadu Francuske, počela je pomoću dronova pratiti vpzače koji krše zakon.


dronovi


Testiranja su počela ovoga ljeta pa su dronovi otada pomogli u hvatanju stotinu prekršitelja zakona u prometu.

Kamerama opremljeni dronovi osiguravaju policiji na tlu prijenos uživo, zahvaljujući čemu mogu nadgledati puno veće područje, nego da su na cesti. A kada uoče vozača koji ne vozi po pravilima, koriste kameru drona kako bi ga pratili prije nego pošalju prometnu policiju da zaustavi vozilo.


dronovi


Policijski kapetan Pascal Gensous izjavio je da operacija u Bordeauxu može rezultirati sa 15 do 20 zaustavljenih vozila svakog sata

U objavljenom izvješću o njihovom uspjehu napominje se da, iako se tehnologija pokazala vrlo korisnom za označavanje nesigurnih vozača, ona i dalje nema mogućnost otkrivanja vozila koja krše ograničenje brzine. Premda to ionako otkrivaju kamere na cesti.


Pogledaj galeriju

Među onima koji se protive tome da francuska policija koristi dronove nalazi se i Pierre Chasseray iz lobističke grupe 40 milijuna vozača, a koji ističe da bi neki vozači sad mogli micati pogled s ceste, jer traže dronove na nebu.

No, francuska vlada je navodno zainteresirana za širenje ovog sustava i na druge dijelove zemlje.Francuska doduše nije jedina nacija u kojoj policija eksperimentira s dronovima. U Ujedinjenom Kraljevstvu policija je na jugozapadu zemlje nedavno postavila prvu jedinicu dronova koja radi 24 sata dnevno.

Jedinica trenutačno koristi DJI Inspire dronove sa snažnim termokamerama i kamerama s mogućnosti zumiranja. Ovi se dronovi mogu koristiti u čitavom nizu zadataka, uključujući pomoć u potragama za nestalim osobama, prikupljanju fotografija s mjesta zločina i prometnih nesreća i za praćenje obalnih i šumskih potraga kako bi se spriječili zločini u prirodi.


dronovi


“Dronovi mogu čak pomoći policiji u praćenju i nadziranju osumnjičenika za vrijeme terorističkih napada ili onih koji uključuju vatreno oružje, jer će omogućiti policiji stjecanje važnih informacija, brzo i sigurno, pa ćemo moći učinkovitije reagirati na mjestu događaja”, komentirao je jedan od policajaca posebne jedinice.

Prije nekoliko godina, policija u indijskom gradu Lucknowu je poduzela kontroverzni korak modificiranja drona kako bi pomoću njega mogli na prosvjednike baciti suzavac. Nije poznato je li taj dron ikada korišten, iako je možda samo pojavljivanje drona iznad prosvjednika bilo dovoljno da se mase primire.


dronovi


Dronovi postaju sve popularniji među policijskim i hitnim postrojbama i u SAD-u. U izvještaju njujorškog centra za istraživanje dronova, objavljenom u travnju ove godine, stoji da je gotovo 350 policijskih, vatrogasnih i jedinica hitne pomoći kupilo dronove u posljednjih osam godina, od čega je gotovo polovica to učinila u posljednjih 12 mjeseci.

Zabrinutost zbog očuvanja privatnosti i sigurnosti spriječila je uključivanje dronova u rad nekih policijskih jedinica, no s vremenom se očekuje da će dronovi i slična nadolazeća tehnologija biti sve uključeniji u borbi protiv kriminala.


policija

Povratak na vrhpointer
Zatvori X