Pretraži
Donosimo savjete za vožnju po magli i slaboj vidljivosti

Donosimo savjete za vožnju po magli i slaboj vidljivosti

Objavljeno: 13/10/2019 / Autor: Mihael / Foto: pexels.com

Savjeti za vožnju po magli : Magla je vremenska pojava u najnižem dijelu atmosfere a sastoji se od vodenih kapljica koje su toliko sitne i lagane da uspijevaju lebdjeti u zraku. Poznajemo tri razine magle ovisno o njenoj jačini, odnosno vidljivosti koju određuje. Tako imamo slabu maglu koja daje vidljivost manju od 1,000 metara, zatim umjerenu maglu koja vidljivost reducira na 500 ili manje metara te jaku maglu zbog koje vidljivost pada ispod 50 metara.

Nastanku magle obično prethodi sumaglica koja ima slična svojstva samo što je vidljivost relativno dobra kada je u pitanju cestovni promet jer ne pada ispod jedan kilometar. Magla najčešće nastaje u nizinskim područjima bogatima vlagom a zadržava se i u kotlinama te između brda. Za njenu pojavu je vjerovali ili ne poželjna određena razina vjetra, odnosno kontinuiranog zračnog strujanja. Ukoliko se vjetar pojača, on će rastjerati maglu ili će ju pretvoriti u nisku naoblaku.Vožnja u magli može biti vrlo opasna i varljiva, stoga je neophodno prilagoditi brzinu uvjetima na cesti, što u ovom slučaju podrazumijeva slabiju vidljivost. U uvjetima jake magle, potrebno je smanjiti brzinu te koristiti raspoloživu svjetlosnu signalizaciju na vašem automobilu. To prije svega podrazumijeva uključivanje oborenih svjetala a obavezno je uključiti i stražnje svjetlo za maglu.


vožnja po magli

vožnja po magli

vožnja po magli


Ukoliko je vaš automobil opremljen prednjim svjetlima za maglu, koja nisu obvezatan dio opreme, svakako i njih uključite. Ono što nije nipošto poželjno jest da uključujete duga svjetla jer ćete se time zaslijepiti i pred sobom stvoriti bijeli zid kao posljedicu refleksije svjetla u magli.

Usporite li značajno ispod ograničenja za vrijeme magle, svakako uključite i sve žmigavce kako biste dali do znanja onima iza sebe da se sporo krećete. Radi li se pak o slaboj magli, procjenite situaciju sami ali tada nije preporučljivo koristiti stražnje svjetlo za maglu jer ćete nepotrebno zaslijepljivati one koji se voze iza vas. Kada smo već kod toga, valja naglasiti kako je nepoželjno pratiti automobil ispred vas u uvjetima gustemagle jer time samo smanjujete vrijeme za reakciju ne poštujući razmak između vozila.


Pogledaj galeriju


vožnja po magli Savjeti za vožnju po magli

Povratak na vrhpointer
Zatvori X