Pretraži
Dok prodaja automobila drastično pada, prodaja električnih porasla za čak 57%

Dok prodaja automobila drastično pada, prodaja električnih porasla za čak 57%

Objavljeno: 03/05/2020 / Autor: Tin / Foto: netcarshow.com

Prodaja električnih porasla za čak 57 posto – Brojne zemlje diljem svijeta bilježe drastične padove prodaje novih automobila zbog pandemije virusom COVID-19, a jednaka situacija je i u Hrvatskoj. Iako je već u ožujku zabilježen pad prodaje novih vozila od 45,9 posto u usporedbi s ožujkom prošle godine, u prva tri tjedna travnja je zabilježen još drastičniji pad od čak 87,4 posto.

Dok skoro sve zemlje diljem svijeta bilježe velike padove prodaje u automobilskoj industriji, jedna grana bilježi porast u prodaji. Prodaja električnih automobila u Europi je zapravo nikad bolja. Mnogi su očekivali da će uslijed zatvaranja granica još više patiti prodaja električnih vozila, jer baterije u većini slučajeva dolaze iz Kine. No priča je potpuno obrnuta.

Prodaja električnih porasla za čak 57 posto

U prvome kvartalu 2020. godine, prodano je više od 127 tisuća električnih automobila u Europi. Upravo takva statistika predstavlja rast prodaje od čak 57 posto, u usporedbi s prvim kvartalom prošle godine. No takav rast prodaje prikazuje jasne razlike između različitih električnih vozila.

Naime, Tesla Model 3 pokazuje nevjerojatnu dominaciju nad drugim električnim automobilima s prodanih gotovo 15,443 primjeraka. Odmah iza njega je očekivano Renault Zoe, ali s tek prodanih 4298 primjeraka.


Tesla za život važna

Novi Renault Zoe

Prodaja električnih porasla za čak 57 posto


Inače najprodavaniji europski automobil Volkswagen Golf zadržao je visoku poziciju čak i u ovome segmentu pa se tako nalazi na trećemu mjestu s prodanih 3434 električnih primjeraka. Mnoge je začudila i prodaja luksuznog Audija e-trona koji bez obzira na visoku cijenu drži visoku četvrtu poziciju s prodanih 3373 primjeraka.

U deset najprodavanijih električnih automobila uključeni su i redom Nissan Leaf, Hyundai Kona, BMW i3, Kia Niro, Volkswagen e-Up! i Mini. Iako su takvi prodajni rezultati i relativno očekivani za Teslin Model 3 i Renault Zoe, stručnjake čudi da električni Golf još uvijek drži toliko visoko mjesto, s obzirom na stariju tehnologiju od konkurenata.Stoga bi se moglo očekivati da će Golfov električni nasljednik ID.3 imati i znatno veću prodaju zbog potpuno novih tehnoloških rješenja. Jednak je slučaj i za Teslin Model Y koji bi mogao promijeniti sliku tržišta zbog svoje prostranosti, a svejedno slične cijene kakvu ima i dominantni Model 3.Prodaja električnih porasla za čak 57 posto

Povratak na vrhpointer
Zatvori X