Pretraži
Dočekali smo i to. Uskoro dolazi posljednja ikada generacija benzinskih i dizelskih motora iz VW-a

Dočekali smo i to. Uskoro dolazi posljednja ikada generacija benzinskih i dizelskih motora iz VW-a

Objavljeno: 06/12/2018 / Autor: Mihael / Foto: Volkswagen

Sljedeća generacija motora sa unutarnjim sagorijevanjem iz Volkswagenove grupacije doći će na tržište u drugoj polvici 2020-tih. Po riječima ljudi iz najveće europske automobilske grupacije, trenutno se radi na razvoju vrlo vjerojatno posljednje generacije benzinaca i dizelaša iz VW-a.

Odlazak motora s unutarnjim sagorijevanjem velik je preokret u autoindustriji, a Volkswagen kao najveći europski proizvođač dizelskih motora nastoji pratiti trendove kako bi svojim vlasnicima uvijek mogao pružiti najbolje iskustvo u vožnji.

Čelni čovjek za planiranje i razvoj u Volkswagenu, Michael Jost istaknuo je da „kolege rade na najnovijoj platformi za vozila koja su CO2 neutralna“. Pored toga je još dodao da „postupno izbacujemo motore sa unutarnjim sagorijevanjem, sve dok ih ne svedemo na apsolutni minimum.“


VW zadnja generacija benzinaca i dizelaša

VW zadnja generacija benzinaca i dizelaša

VW zadnja generacija benzinaca i dizelaša


Svima nam je poznato da Volkswagen intenzivno ulaže u razvoj automobila sa ekološki prihvatljivim pogonom, prije svega tu se radi o pogonu na struju. Paradoksalno je da je upravo neuspjeli pokušaj friziranja informacija i rezultata istraživanja vezano za dizelaše potaknuo njihov ubrzani pad popularnosti. Dieselgate je dobrim dijelom zaslužan za ubrzani razvoj električnih vozila, kako globalno tako i u VAG grupaciji.

Dok svi ovi navodi idu u prilog izumiranja benzinaca i dizelaša među novim automobilima, to se neće dogoditi preko noći. Prateći predstavljanje sljedeće generacije automobila sa benzinskim i dizelskim pogonom, Volkswagen će i dalje ulagati u njihovo usavršavanje i razvoj kako bi bili tržišno konkurentni.

To uvelike ovisi i o kojem tržištu razgovaramo, jer Sjeverna Amerika i Europa svakako spadaju u najrazvijenije. S druge strane, realno je da možemo očekivati da na slabije razvijenim tržištima, pogotovo u kontekstu potrebne infrastrukture za električna vozila, benzince i dizelaše budemo mogli kupovati kao nove automobila i poslije 2050. godine.

Električne automobile možemo na tržištu očekivati od 2020. godine kada će u prodaju krenuti i prvi električni automobil temeljen na modularnoj platformi zvanoj MEB. Usporedno s tim, Audi i Porsche rade na razvoju platforme za veća električna vozila.


Pogledaj galeriju


VW zadnja generacija benzinaca i dizelaša

Povratak na vrhpointer
Zatvori X