Pretraži
Dizelašima raste cijena u Njemačkoj. Najviše cijene starije Euro 4 i Euro 5 modele

Dizelašima raste cijena u Njemačkoj. Najviše cijene starije Euro 4 i Euro 5 modele

Objavljeno: 16/04/2020 / Autor: Mihael / Foto: netcarshow.com

Dizelašima raste vrijednost – Skandali sa emisijom ispušnih plinova i ograničenja u slobodnom prometovanju za automobile sa dizelskim motorima, skupo su koštali vlasnike tih vozila. U posljednje vrijeme pojavljuju se pokazatelji koji nam daju do znanja da dizel još nije ispustio svoj posljednji udah.

Stariji Euro 4 i Euro 5 dizelaši, koji u pravilu nude nešto jednostavnije ekološke sklopove oko motora, postaju ponovno popularni na tržištu rabljenih automobila. Zapravo, posljedice dizelskih skandala najviše su osjetili novi automobili i njihovi proizvođači kroz znatno slabiju prodaju.

  

U svom vrhuncu, dizelaši su u Njemačkoj i kontinentalnoj Europi činili oko 50% prodanih automobila, no zbog Dieselgatea i cijele hobotnice koja se od te afere razotkrila, prodaja novih dizelaša je znatno pala. U mjesecu ožujku ove godine, dizelaši su činili vidno manjih 31% u ukupno prodanim novim automobilima.


dizelašima raste vrijednost

dizelašima raste vrijednost

dizelašima raste vrijednost


 

Dizelašima raste vrijednost

Najveća platforma za prodaju rabljenih automobila u Njemačkoj, mobile.de ustanovila je prema svojim statistikama da Euro 4 i Euro 5 dizelaši se brže prodaju i bolje drže cijenu nego li njihovi mlađi rođaci sa raznim Euro 6 klasifikacijama. Primjerice, stari Euro 4 dizeli, u prosjeku se prodaju po 40 dana na mobile.de dok se posljednje generacije dizela sa Euro 6 oznakama prodaju u prosjeku od 65 do 69 dana. Što automobil kraće vremena stoji u prodaji, to automatski znači da je popularnij i traženiji.

Iz ovoga možemo zaključiti da dizelaši zapravo i nisu izgubili interes javnosti. Moderni dizeli su u pravilu skloniji greškama i problemima, prije svega zbog kompliciranih sustava filtracije i zadovoljavanja visokih ekoloških normi. Nasuprot toga, Euro 4 i Euro 5 smatraju se izdržljivim pogonskim opcijama koje ne pate od modernih boljki i pretjeranog kvarenja.


Pogledaj galeriju


dizelašima raste vrijednost

Povratak na vrhpointer
Zatvori X