Pretraži
Detrotit Flying Cars proizvodi leteće automobile, a jedan su nedavno slupali prilikom testiranja

Detrotit Flying Cars proizvodi leteće automobile, a jedan su nedavno slupali prilikom testiranja

Objavljeno: 18/12/2018 / Autor: Mihael / Foto: Detroit Flying Cars / WXYZ

Da, leteći automobili su stvarnost, možda nemaju pulsni pogon kao u brojnim znanstveno fantastičnim filmovima ali svejedno i dalje zvuče pomalo nestvarno pa čak i u doba posvemašne kompjuterizacije vozila sve nakrcanijih tehnologijom.

Jedan takav se srušio za vrijeme testne vožnje u američkoj saveznoj državi Michigan na aerodromu Willow Run kada je za vrijeme taksirajuće vožnje iznenada uzletio i svog vozača neplanirano na trenutak pretvorio u pilota te se potom survao nazad na tlo.

Prilikom pada, na prometalu koje se očito ne može odlučiti je li avion ili automobil, uništen je stajni trap te čitav prednji dio. Za upravljačem je bio osnivač tvrtke, Sanjay Dhall, lokalni poduzetnik, inženjer i entuzijast koji je osnovao tvrtku sa željom da napravi avion koji će ujedno moći biti i vožen po cesti kao normalni automobil.


Nesreća letećeg auta u Michiganu

Nesreća letećeg auta u Michiganu

Nesreća letećeg auta u Michiganu


Iako je nepoznata visina koju je testni WD-1 postigao neposredno prije nesreće, čini se da srećom nije bila prevelika jer je vozač-pilot prošao sa ozljedama koje nisu opasne po život. Odmah nakon nesreće je prevezen u sveučilišnu bolnicu Michigan gdje je zbrinut na intenzivnoj njezi. Navodno je pri svijesti i potpuno svjestan cijele situacije.

Iz Detroit Flying Carsa poručuju kako unatoč ovom nesretnom događaju smatraju da je testiranje bilo uspješno jer su dobiveni važni podaci na osnovu kojih će se moći daljnje unaprijediti WD-1. Iz kompanije poručuju da je prilikom testiranja trebalo doći samo do podizanja prednjeg kotača u zrak ali je očito otkrivena greška u dizajnu.

S obzirom na to WD-1 prije sljedećih testova morati nazad u zračni tunel na peglanje aerodinamike koja može biti prilično varljiva kod letjelice sa relativno niskom brzinom leta što može dovesti do ovakvih ishoda pri imalo većim brzinama vožnje. Samo zamislite sa ovim prometalom voziti se po autocesti Zagreb – Split na pod velebitskoj dionici za vrijeme bure.


Pogledaj galeriju

Povratak na vrhpointer
Zatvori X