Pretraži
Dehidracija može biti jednako opasna kao i vožnja pod utjecajem alkohola, a evo i zašto

Dehidracija može biti jednako opasna kao i vožnja pod utjecajem alkohola, a evo i zašto

Objavljeno: 30/08/2017 / Autor: Vozim HR / Foto: Pixabay

Kad piješ, ne vozi – uzrečica je koju svako malo čujemo kao upozorenje da alkohol i vožnja nikako ne idu zajedno. Međutim, jeste li znali da dehidracija može biti jednako opasna kao i vožnja u pripitom stanju?

Naime, tijekom ljetnih mjeseci, ponekad je teško paziti da stalno unosite tekućinu u organizam, pogotovo pri duljim vožnjama, a to neminovno dovodi do dehidracije.


dehidracija


Najnovije britansko istraživanje koje je proveo Leasing Options, otkrilo je da 67 posto vozača ne prepoznaje glavne simptome dehidracije.

Dehidracija se iskazuje kroz sljedeće simptome: usporenije reakcije, gubitak fokusa i grčeve u mišićima, što potencijalno ugrožava vozače, ali i druge sudionike prometa.

Vozačke pogreške odgovorne su za 68 posto sudara u Velikoj Britaniji. Dehidracija bi stoga, uzrokovanjem pada koncentracije i usredotočenosti na vožnju, mogla biti odgovorna za neke od tih nesreća.

Javno zdravstvo savjetuje ispijanje oko dvije litre vode dnevno, no Leasing Options je otkrio da 37 posto ispitanika popije tek litru vode dnevno, dok ih 18 posto ne pije ni toliko.


vožnja


84 posto vozača vjeruje da je vožnja pod utjecajem alkohola puno opasnija od vožnje u dehidriranom stanju, no istraživanje s Loughborough Sveučilišta otkrilo je da je blaga dehidracija ekvivalent vožnji malo iznad zakonski dozvoljene količine alkohola, tj. da će u istoj mjeri utjecati na vozača.



Dakle, dok piješ, ne vozi, ali dok voziš, obavezno vodi računa da si popio dovoljno – bezalkoholne tekućine.


Pogledaj galeriju

Povratak na vrhpointer
Zatvori X