Pretraži
Njegovo puno ime ja Aston Martin Lagonda DBS 59 Edition i vjerojatno je najljepši automobil predstavljen ove godine

Njegovo puno ime ja Aston Martin Lagonda DBS 59 Edition i vjerojatno je najljepši automobil predstavljen ove godine

Objavljeno: 19/04/2019 / Autor: Petar Bondek / Photo: Newspress

Bronca je novo zlato

Pogledajte ga… Aston Martin Racing Green, karbonski krov i brončani detalji? Da, bronca je novo zlato – bar što se automobila tiče! Baziran na inače predivnoj DBS Superleggeri ovaj model (kao što i samo ime govori) obilježava najsjajniji trenutak u povijesti Aston Martina – 1-2 pobjedu DBR1 na 24 h Le Mansa 1959. g. od strane Roya Salvadorija i Carolla Shelbya ispred Mauricea Trintignanta i Paula Frérea.

Spomenuta brončana boja na okviru maske, kočionim kliještima, kotačima i interijeru su posuđeni s pobjedničkog DBR1. Ukoliko ne znate koliko je pobjednički Aston odvozio krugova do pobjede, šalabahter Vam stoji na sjenilu za sunce – 323! Da, Ferrari 812 je i dalje čisti trkaći stroj u odnosu na jednako tešku (1,7 t) Superlaganu, no to i očekujete u odnosu Ferrarija i Aston Martina. Ferrari pripada pisti, Aston pripada cesti, iako se vjerojatno oba proizvođača ne bi složila sa mnom…

Uz fantastični biturbo V12 obujma 5,2 litre koji ispaljuje DBS Superleggeru do skoro 340 km/h dolazi i replika kacige iz 1959., plavi trkaći kombinezoni i replika pobjedničkih rukavica Carrola Shelbyja. Da, tih 60 godina je brzo prošlo, no Aston Martini (bar ne računajući Rapide E) i dalje izgledaju i buče bolje od ostalih!

To je vrlo lako ostvarivo uz 715 KS i 900 Nm, no pažnja koju ljudi u bijelim rukavicama poklanjaju detaljima i završnoj obradi je na granici znanstvene fantastike. Čim sjednete u Aston Martin shvatite zašto su ovi automobili tako dugo simbol moći i dobrog ukusa, jedini problem je što je ulaznica za taj klub sretnika papreno skupa!

Pogledaj galeriju

 

Povratak na vrhpointer
Zatvori X