Pretraži
Izgleda da će Smartovi u SAD-u uskoro samo na struju

Izgleda da će Smartovi u SAD-u uskoro samo na struju

Objavljeno: 16/02/2017 / Autor: Vozim HR / Foto: Smart USA

Krajem ove godine Amerikanci će se moći pozdraviti s modelima Smarta koji troše gorivo, s obzirom da će američko tržište preuzeti isključivo njihove električne verzije.

Smart, koji pripada podružnici DaimlerChrysler, objavio je ovaj tjedan kako će od 2018. godine sva njihova vozila u Sjevernoj Americi biti isključivo električna. Tvrtka naime planira krajem ove godine prestati s prodajom dva modela koji voze na gorivo.


Smart fortwo coupe

Foto: Smart USA


“Razvoj u segmentu mikro automobila predstavlja određene izazove za trenutačnu proizvodnju Smarta, pa ćemo, kao rezultat toga, prestati prodavati modele Smart Fortwo i Fortwo Cabrio na američkom i kanadskom tržištu”, stoji u službenom priopćenju tvrtke.

Ako je suditi po prodaji, jedan od najvećih izazova s kojima se Smart susreće jest činjenica da jednostavno ne postoji velika potražnja za malim vozilima. Uzevši u obzir da su cijene goriva pale, te da Amerikanci obožavaju sve veliko, pa tako i kamione, crossovere i druga velika vozila, nije ni čudo da je u 2016. prodano svega 6.000 Smartova u cijelom SAD-u. Prisjetimo se da su vrhunac doživjeli 2008., kad je tvrtka prodala 24.622 auta (od čega su 30 posto bili električni automobili), te ćemo uvidjeti koliki je stvarni pad.


Smart fortwo coupe

Foto: Smart USA


No unatoč padu, budući da se Americi sve više dopadaju električni automobili, Smart bi mogao zauzeti svoje mjesto na tom tržištu. Iako mnogi dvoje da će Smart ikad profitirati s prodajom izvan velikih gradova, te teško da će se ljudi odlučiti na njega kao na drugo obiteljsko vozilo, njegova prednost je brzo punjenje baterije i ubrzanje, koje mnogima u prometu spašava dragocjene minute. No, s druge strane, činjenica da se “u jednom punjenju” možete voziti tek 123 km je daleko ispod onoga što nude druga električna vozila, a da ne govorimo u kolikoj mjeri to ograničava vožnju na otvorenoj cesti.Ali u Hrvatskoj, s obzirom na parking u većim gradovima, Smart ne treba brinuti. Mali auti su ovdje i dalje itekako u prednosti, pogotovo ako uzmete u obzir da mnoga parkirna mjesta kao da su iscrtana upravo po njihovim mjerama.


Pogledaj galeriju

Povratak na vrhpointer
Zatvori X