Pretraži
Dacia i Mercedes, vole se javno

Dacia i Mercedes, vole se javno

Objavljeno: 15/10/2018 / Autor: Mihael / Foto: Dacia

Došlo je vrijeme da se mijenja ponuda motora za Daciu Duster, funkcionalni rumunjski SUV koji preferira pristojne terenske osobine pred luksuzom i komforom. Umjesto dosadašnjeg 1.2-litrenog TCe turbobenzinca, Duster će dobiti novi četverocilindarski 1.3-litreni TCe motor, također potpomognut turbinom.

Zanimljivost za buduće vlasnike Dacie Duster jest to da će se moći pohvaliti da imaju Mercedesov motor ispod haube svoje nove Dacije. Benzinac sa turbom već je korišten od strane Mercedesa, u njihovoj A klasi. Taj motor su razvili zajedničkim znanjem i resursima Daimler i Renault-Nissan grupacija kojoj pripada i rumunjska Dacia.

Popularni Duster dolazit će sa dvije izvedbe 1.3-litrenog četverocilindraša. Slabija verzija će isporučivati 130 KS uz 240 Nm okretnog momenta dok će druga opcija biti snažniji turbak sa 150 KS te 250 Nm okretnog momenta. Znajući da se u Renault grupaciji nalazi i japanski Nissan sa svemoćnim GT-R-om na vrhu hranidbenog lanca, interesantan je podatak da se poseban premaz cilindara motora iz GT-R-a koristi i u malenom 1.3-litrenom turbaku za Daciju.


Dacia Duster 1.3 TCe

Dacia Duster 1.3 TCe

Dacia Duster 1.3 TCe


Čarobni japanski premaz cilindara omogućuje bolju energetsku učinkovitost motora te smanjuje trenje na cilindrima. Tko se odluči za Dustera sa novim premazanim motorom i pogonom na sva četiri kotača, barem će na papiru imati dvije sličnosti sa japanskom Godzillom.

Ipak realnija poveznica postojat će sa automobilima izašlima iz tvornice njemačke marke sa trokrakom zvijezdom, najviše od svega u formi novog živahnog turbobenzinca. Isti taj motor se već uspješno koristi i u raznim Renaultovim modelima, poput Captura i Scenica te novog Kadjara. U skorijoj budućnosti možemo očekivati još širu uporabu 1.3-litrenog TCe motora s obzirom na najave iz Renaultove grupacije o proizvodnji velikih serija malog četverocilindraša.

Duster sa novim motorom postat će uskoro dostupan na tržištu, prvo sa pogonom na prednjoj osovini dok će polovicom 2019. godine na tržište biti izbačen svestraniji model s pogonom na sve kotače.


Pogledaj galeriju

Dacia Duster 1.3 TCe

Povratak na vrhpointer
Zatvori X