Pretraži
Da li ste znali da ovaj Vincent Black Lightning kolekcionari zovu “Ferrari GTO na dva kotača?” Sada znate…

Da li ste znali da ovaj Vincent Black Lightning kolekcionari zovu “Ferrari GTO na dva kotača?” Sada znate…

Objavljeno: 08/04/2019 / Autor: Petar Bondek / Njegovo Veličanstvo Vincent!

Nikad niste čuli za Vincent Black Lightning? Zovu ga i “Ferrari GTO na dva kotača”, ne samo zbog toga što je od prošle godine službeno najskuplji model motocikla na svijetu, nego zato što je bio desetljeće ispred svih motocikala kad se pojavio davne 1948. Da, baš taj o kojem je pjevao legendarni Richard Thompson!


 


Velika Britanija je tada bila u još većoj banani nego danas u Brexit paklu; nacija se još nije oporavila od njemačkih bombi, hrana se kupovala na bonove i život je bio kombinacija krpanja kraja s krajem i PTSP-a. Možete zamisliti kakav je šok uzrokovao Phillip Vincent s motociklima koji su razvijali 160 km/h a koštali su više od kuće! No, Englezi se vole osjećati posebno (Brexit je najbolji dokaz!), pa su im ekskluzivni Vincenti bili neka vrst utjehe.Vincent je i prije Black Lightninga imao najbrži motocikl na svijetu – Black Shadow, no veliki gazda je htio od svog oznaka napraviti svjetsko ime – a za to nema boljeg načina od svjetskog rekorda!

Da, tada ništa nije bolje prodavalo motocikle od LSR-a (Land Speed Record), pa je Lightning završio u Bonnevilleu u Utahu. Naravno, ne zbog panorame nego zbog slanih ravnica Velikog jezera. 1947. je olakšani i nešto ojačani HRD Black Lightning u rukama Rollieja Freea sa 52 kW/70 KS iz 998 ccm potegao sve do 240 km/h u povratnoj vožnji – novi rekord za motocikle bez kompresora!Slika potrbuške izvaljenog Freea u kupaćim gaćama u idealnoj aero-pozi je jedna od najpoznatijih slika moto-povijesti, odmah uz highside NSR-ku Waynea Gardnera 1990 u Brnu…Od 33 proizvedena Black Lightninga preživjelo ih je samo 19, od kojih je definitivno najpoznatiji onaj Australca Jacka Ehreta skojim je spomenuti oborio australski brzinski rekord.

Postavljen na Bonhamsovoj aukciji prošle godine u originalnom stanju u kakvom ga je ostavio Ehret (uz naravno redovni servis) je postigao rekordnu cifru od 919.000 dolara (američkih), što je najveća cifra koju je netko ispljunuo za dvokotačno prometalo!

Ovaj 170 kg teški Sveti Gral među motociklima, a ovdje izložen primjerak Vincenta Hans Stärklea je također nedavno nudio Bonham’s za otprilike tri milijuna – kuna! Da, toliko iznosi prosječna cijena za Vincent s 45.000 km bez ijednog pada s naknadno ugrađenim blatobranima, Lightning bregastima, Amal TT rasplinjačima i trkaćim ispušnim cijevima. Kako li samo ta kombinacija dobro zvuči!

Pogledaj galeriju

Vincent Black Lightning

Povratak na vrhpointer
Zatvori X