Pretraži
Da, došlo je i to vrijeme. Opet pišemo o tome kako pripremiti automobil za zimu

Da, došlo je i to vrijeme. Opet pišemo o tome kako pripremiti automobil za zimu

Objavljeno: 12/11/2019 / Autor: Mihael / Foto: pexels.com

Kako pripremiti automobil za zimu : Sunčano vrijeme nas polako ali sigurno napušta. Dok mnogi „trube“ kako su zime sve toplije i globalno zatopljenje je neizbježan proces zbog kojeg ćemo kako govore uskoro u kratkim rukavima hodati okolo u siječnju i veljači, zima je još uvijek tu u pravom smislu te riječi. Najhladniji period u godini iziskuje pripreme u svakom smislu, a nas najviše zanimaju one vezane za naše limene ljubimce.

Statistički gledano, prosječne temperature zimi iz godine u godinu rastu. Statistika ipak nije nešto prema čemu bismo se trebali ravnati na dnevnoj bazi, upravo zato da i sami ne bi postali dijelom statistike, ali ne ove klimatske nego jedne druge s malo crnijim prognozama.Crni humor i statistike na stranu, ako ništa drugo zakon je tu koji nas tjera da poštujemo zimski period u godini. U Hrvatskoj obavezno je korištenje zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta od 15. studenog tekuće godine pa sve do 15. travnja iduće godine. Obvezujuća zimska oprema odnosi se na sva motorna vozila bez obzira na trenutačne vremenske uvjete i stanje na cesti. Jedini izuzetak su vozila Oružanih snaga RH. Doista bi bilo šašavo stavljati lance za snijeg na borbeni tenk M84.


Kako pripremiti automobil za zimu

zimske pripreme


Imate li montirane zimske gume, zadovoljili ste zakon i dečke u plavom. Naravno, ne zaboravite i na obavezna dnevna svjetla. Pored svega toga, postoji još niz stvari koje će vam olakšati preživljavanje zime s vašim limenim ljubimcem. Antifriz je ključna tekućina za uspješan rad vašeg automobila, jer smrzne li se rashladna tekućina, ne piše vam se dobro. Zato uvijek prije zime provjerite temperaturu ledišta kod svog mehaničara. A postoje tu i razni mjerni alati koje možete naručiti online ako vam je tako draže.

 

Kako pripremiti automobil za zimu

Nedaleko otvora za ulijevanje antifriza pod haubom se najčešće nalazi i spremnik tekućine za pranje stakla. Kao prvo, pazite da ih ne pomiješate, jer te dvije tekućine imaju potpuno drugačiju funkciju. Jedino zajedničko im je da imaju nisku točku ledišta. Zimsku tekućinu za stakla poželjno je nadolijevati tek kada se ljetna potpuno potroši jer njihovo miješanje zna biti nezgodno. Zimi se brisači znaju smrznuti na staklu pa ih pažljivo odvojite rukom kada već čistite staklo od leda ili snijega.

Kada smo već kod toga, za uklanjanje leda sa stakla moguće je odraditi na dva načina. Jedan je klasičan i podrazumijeva korištenje mišićnog tkiva a dobro će doći i kao jutarnja rekreacija. U tom slučaju ćete htjeti koristiti neku vrstu strugalice za led a ima ih stvarno svestranih. Dugačka ručka, s druge strane četka, gumirana drška pa čak i integrirana rukavica da se šake ne smrznu prilikom čišćenja.


zimske pripreme

zimske pripreme


Druga metoda je gotovanski „pametna“ i praktična za suvremene vozače kojima je vrijeme novac. Sprejevi za odleđivanje stakala na automobilu su vrlo učinkoviti i led otapaju za svega 15-ak sekundi. Ako je led deblji, neka sredstva će trebati našpricati i dva puta.

Naposljetku, tu je i akumulator automobila koji ne voli niske zimske temperature. Prije zime ga valja ispitati a pali li vam automobil teže, poželjno je ako imate punjač da akumulator i napunite jer na gradskim relacijama vožnje teško puni. Ukoliko vidite da „napunjenost“ ne drži dugo, potrebno je zamijeniti stari akumulator novim primjerkom.


Pogledaj galeriju


Kako pripremiti automobil za zimu

Povratak na vrhpointer
Zatvori X