Pretraži
Da, dobro ste čuli. Tesla Model 3 je prevalio 965 km s jednim punjenjem. Kako ? E pa, hypermilingom

Da, dobro ste čuli. Tesla Model 3 je prevalio 965 km s jednim punjenjem. Kako ? E pa, hypermilingom

Objavljeno: 29/05/2018 / Autor: Vozim HR / Foto / video : Tesla Motors,YouTube

Tesla Model 3 965 km : OK, hajdemo „odmah u glavu“ – što je pobogu HYPERMILING? Radi se o praksi vožnje kojoj je jedina svrha postići što veću autonomiju s jednim spremnikom goriva –ili u ovom slučaju jednim punjenjem baterije!

Tesla Model 3 je vjerojatno automobil s najvećim popisom „dječjih bolesti“ , koji je neviđen još od doba poznatog projekta „Yugo America“ pa svaka dobra vijest o Modelu 3 odjekuje snagom termonuklearne bombe.

Dovoljno za  Guinness World Record?

OK, pošto je Tesla u pitanju vjerojatno bi bilo logičnije da se radi o pokušaju ispijanja rekordnog broja Guinness-ovih stoutova iz čistog očaja, ali avanturistički raspložen dvojac (Erik Strait i Sean Mitchel) je odlučio drugačije. Krenuli su s Teslom Model 3 u hypermiling pokušaj da vide koliko kilometara mogu natući s jednim punjenjem baterije na javnoj cesti.


Tesla Model 3 965 km


Njihov cilj je bio 600 milja (965 km), jer je to taman najveća udaljenost koju bi električni automobil trebao prijeći da se nađe u knjizi rekorda već spomenute irske pivovare iz Dublina. Pokušaj se uglavnom temelji na vožnji ekstremno malom brzinom uz korištenje minimalnog broja trošila. Zašto su se ova dva preživača odlučila na takav pokušaj na vrlo topao dan (max. temp. tabine je bila 42,2 Celzijevaca!!!) jednostavno ne razumijem, ali valjda dolaze iz podneblja gdje je 2 cm ljepljivog znoja prihvatljiva stvar.

Unatoč obilnom znojenju u Modelu 3, Strait i Mitchell su otkrili da je idelano držati brzinomjer ispod 40 km/h, a 32 duuuga sata kasnije – imali su rekord u (znojnem natopljenom) džepu! Ono što buni je činjenica da je znojni duo imao kapacitet Long Range paketa baterija (doplata od 9.000 dolara i range od 500 km)od samo 66 kWh, iako bi trebao imati 74.

Ukoliko želite izgubite i živce i nokte i kosu predlažem da pozorno promotrite pokušaj u cijelosti, jer je nedjeljna VN Monaca bila pirotehnički spektakl a la „Plaćenici 4“  u odnosu na ovaj event. Ono što je zanimljivo je dosadašnji Teslin rekord iznosio 900 km s Modelom S P100D, a Elon Musk je još 2015. najavio da će ljudi s Teslom u roku od dvije godine prelaziti  965 km s jednim punjenjem Tesle.

Tko kaže da Elon (ipak) nije vizionar? 

Povratak na vrhpointer
Zatvori X