Pretraži
Continantal predstavio novu 3 D instrumentnu ploču. Kao da postojeće već nisu dovoljno komplicirane

Continantal predstavio novu 3 D instrumentnu ploču. Kao da postojeće već nisu dovoljno komplicirane

Objavljeno: 04/08/2019 / Autor: Mihael / Foto: Leia / pexels.com

Ne znamo kako su u Continentalu zamislili da bi ovakav sustav funkcionirao u praksi kada prosječnom vozaču i podešavanje klima uređaja ili stanice na radiju predstavlja dovoljno dekoncentracije u vožnji koja može imati nezgodne posljedice. Tehnološki napradak je teoretski uvijek dobrodošao, ali ponekad kao da želimo sami sebi zagorčati život.

S obzirom na sve rigoroznije gledanje zakona prema korištenju mobitela u vožnji, nije nam sasvim jasno kako su u Continentalu zamislili da će 3D hologram instrumentne i infotainment ploče olakšati posao vozaču, a to je prije i iznad svega ostaloga da sigurno i u svakom trenutku upravlja automobilom. Kako zbog sebe samog, tako i zbog svojih suputnika i svih ostalih sudionika u prometu.

U nekoj malo daljoj budućnosti, možemo uvidjeti smisao ovakvog sustava, u automobilima koji se sami voze pa je za očekivati da će vozaču pružiti interaktivan doživljaj i zanimaciju koja će mu osigurati novu pogled na vožnju. Continental i Leia, brzorastuća IT tvrtka iz Silicijske doline, predstavili su svoj Lightfield ekran.


3D hologram instrumentna ploča

3D hologram instrumentna ploča

3D hologram instrumentna ploča


On navodno omogućuje svojim korisnicima uvid u prometnu situaciju iz osam različitih perspektiva. Tehnologija koju u ovaj projekt donosi Leia, osigurava stvaranje i prikaz 3D elementa pomoću posebne tehnike loma svjetla što omogućuje da uvijek vidimo 3D sliku, bez potrebe za dodatnim pomagalima poput naočala za 3D ili nekih drugih uređaja.

U budućnosti Continental i Leia planiraju nadograditi sustav dodatnim mogućnostima poput pretraživanja Interneta, videopoziva i „streamanja“ videozapisa i glazbe. Počinje li vam nakon ovoga automobil sve više sličiti na veliki pametni uređaj poput pametnog telefona, niste jedini. Prema izjavama iz Continentala, proizvodnja 3D sustava svjetlosnog polja je na rasporedu za 2022. godinu.


Pogledaj galeriju


3D hologram instrumentna ploča

Povratak na vrhpointer
Zatvori X