Pretraži
Carska Toyota za odabrane; vrhunski japanski luksuz u čistoj runskoj vuni!

Carska Toyota za odabrane; vrhunski japanski luksuz u čistoj runskoj vuni!

Objavljeno: 11/02/2019 / Autor: Petar Bondek / Foto :© Toyota Motor Corporation

Maybach, Bentley, Rolls Royce? Koja je Vaša omiljena četverokotačna inkarnacija luksuza i unikatnosti? Osobno, sve nevedeno sam već vidio/čuo/vozio/muljao da sam vozio. Muči me samo jedno Stoljeće. Koje? Ono Toyotino, upola jeftinije od RR-a i toliko razvikane europske bratije!Century traje već pola stoljeća i nikad nije izgledao luksuznije, bolje i modernije – Car Akihito se dosada vozio u starijoj inačici Centuryja, s unikatim petlitrenim, 276 KS V12 motorom kojeg nećete naći nigdje drugdje osim u Centuryju.

Dobro je biti Car! Prva generacija Stoljeća je izbačena 1967., druga generacija tek 30 g. kasnije. Otkuda ime? Po 100 – godišnjici rođenja Sakichija Toyode, osnivača kompletne obiteljske industrije!  Japanci vole pričekati sa klasicima koji njima imaju posebno značenje.

V12 je stvar prošlosti, sad Century ima petlitreni V8 Hibrid iz Lexusa L600h, s cca 400 KS. Prvi Century hibrid je predstavljen 1975. kao koncept (plinska turbina + elektromotor), pa i ovaj novi slijedi određenu tradiciju!Gdje je pobogu koža? Kakav vuneni interijer? Opali dvostruki Vojko V Kako to/nije mi jasno! Ovako – Toyotini stručnjaci za luksuz su još 1967. došli do zaključka da koža niti je dovoljno luksuzna niti je dovoljno udobna, pa su se odlučili za najfinija vunom ogrnuta sjedala i većinu interijera.

Da, koža je naravno opcija, ali nije Toyotin prvi draft. Century je duža od produžene S –Klase, ima masažna sjedala, 20 zvučnjaka, old school zastore za privatnost…i analogne instrumente odijeljene LCD zaslonom.

Tradicija je ključan pojam u Zemlji izlazećeg Sunca, da bi to znali ne morate čitati bestsellera Eric Van Lustbadera – samo pogledajte masku ili kotače Centuryja! Na njima je Fenghuang– mitska ptica/vladar koja simbolizira carsku kuću.

Proizvesti će  se samo 600 komada i samo u Japanu, ručno izrađenih u posebnoj tvornici. Da, čak su i amblemi čisti ručni rad. Prosječna potrošnja iznosi ispod 7,5 litara, što je impozantno za predsjedničku limuzinu tešku 2.370 kg- The Prezz Trump-ov „The Beast“ Caddy teži 6,8 tona i troši (zipa ovo/udahni duboko) 63,5 l/100 km!

Sad vam je jasno zašto se zastave američke vojske vijore oko svakog iole bitnog nalazišta nafte u svijetu…Toyota nije nikad bila izbor onih kompleksiranih, ego-problematičnih, i pomodarskih likova, nego onih koji vole u diskreciji i potpunoj tišini kliziti kroz japanske zavojite ceste i pijuckati Karuizawa Emerald Geishas whisky s ispruženim nogama na izvučenim podloškom s prednjeg sjedala.

Da, whisky za koji morate dobiti pravo na konzumaciju – lutrijom! Century spada u takva ekskluzivna društvanca! Dokaz je i HELPNET®- automatski sustav prijave hitnim službama vezan uz aktivaciju zračnih jastuka! Ako to nije V.I.P…
Pogledaj galeriju

Toyota Century

Povratak na vrhpointer
Zatvori X