Pretraži
Cannonball Run: Iznajmio Ford Mustang pa srušio rekord od istočne do zapadne obale SAD-a

Cannonball Run: Iznajmio Ford Mustang pa srušio rekord od istočne do zapadne obale SAD-a

Objavljeno: 23/06/2020 / Autor: Tin / Foto: Fred Ashmore

Iznajmio Ford Mustang pa srušio Cannonball rekord – Cannonball Run jedna je od najpoznatijih, ali i najilegalnijih utrka u Sjedinjenim Američkim Državama. Naime, riječ je o utrci automobila koja kreće iz New Yorka, proteže se gotovo 4500 kilometara te završava u Los Angelesu.

Brojni timovi iskusnih vozača već desetljećima se iskušavaju u toj ilegalnoj utrci u kojoj cilj samo srušiti rekord od istočne do zapadne obale SAD-a. No samo rijetki uspijevaju. Timovi su u pravilu pripremali određene automobile, trošili na desetke tisuća dolara na radare, navigacije i sličnu opremu, a sve to kako bi nesmetano prošli američkim autocestama.

Posljednji rekord postavljen je krajem prošle godine kad su Arne Toman, Doug Tabbutt i Berkeley Chadwick odvozili rutu od Red Ball Garagea do Portofino Hotela za samo 27 sati i 25 minuta. Koristili su poprilično modificirani Mercedes E63 AMG s obiljem opreme kako ih policija ne bi uočila, a i sami su potvrdili da su se mjesecima pripremali na taj izazov.

Iznajmio Ford Mustang pa srušio Cannonball rekord

No jedan Amerikanac, Fred Ashmore, prije nekoliko dana je srušio i taj rekord. On tvrdi da mu je od New Yorka do Los Angelesa bilo potrebno samo 25 sati i 55 minuta, što je kraće od prethodnog rekorda za gotovo sat i pol vremena. To bi značilo da mu je prosječna brzina bila čak 174 km/h.


Iznajmio Ford Mustang pa srušio Cannonball rekord

Iznajmio Ford Mustang pa srušio Cannonball rekord

Iznajmio Ford Mustang pa srušio Cannonball rekord


Ashmore je iskoristio prazne ceste koje vladaju diljem Amerike zbog krize s korona virusom, a osim što je skinuo prethodni rekord, može se pohvaliti još nekim stavkama. Naime, Ashmore je za razliku od drugih timova vozio u potpunosti sam, a automobil kojim je rekord ostvaren je samo iznajmljeni Ford Mustang GT.

Ovaj 44-godišnjak odmah je pri iznajmljivanju izvadio sva sjedala i određene dijelove unutrašnjosti te umjesto njih postavio dodatne rezervoare goriva. Ashmore tvrdi da je tako u automobil stalo čak 492 litre benzina, što mu je bilo dovoljno da tijekom ove rute samo jednom staje na benzinskoj postaji.

„Kada pogledate da je Ashmore sam krenuo na ovaj izazov, to zapravo nije izazov u kakav bi se bilo tko upustio. Samim time smatram da je ovakav pokušaj znatno zanimljiviji od ostalih jer za to osoba treba biti superčovjek“, izjavio je Ed Bolian, nositelj rekorda postavljenog 2013. godine.Iako je Ashmoreovo vrijeme impresivno, isto nije bilo mjereno GPS-om kakvim se inače mjerilo. No on je napravio niz ‘screenshotova’ s aplikacije Glimpse kako bi dokazao koliko dugo se vozi te kojim brzinama. Oni koji su si bliski s Ashmoreom tvrde da je ovaj rekord realan jer on je tako lud, ali nikada ne bi lagao.

Sve u svemu, Ashmoreov rekord priznali su mnogi njegovi prethodnici i velik broj ljudi mu je i čestitao. Ovakav izazov nikako nije bio lak, ali čini se da se u potpunosti isplatio jer ovaj rekord bi se mogao još godinama održati.


Pogledaj galeriju


Iznajmio Ford Mustang pa srušio Cannonball rekord

Povratak na vrhpointer
Zatvori X