Pretraži
Čak ni Volvo unatoč silnoj „poplavi“ struje ne odustaje od novih dizelaša

Čak ni Volvo unatoč silnoj „poplavi“ struje ne odustaje od novih dizelaša

Objavljeno: 14/03/2019 / Autor: Mihael / Foto : Volvo

Neki će to nazvati potezom iz očaja, drugi sasvim logičnom i ispravnom odlukom. Što god vi mislili o tome, činjenica je da Volvo ne odustaje od automobila sa dizelskim motorima. S obzirom da će ih ugrađivati u aktualne ili tek nadolazeće modle automobila, možemo slobodno predvidjeti da ćemo dizeel u Volvou gledati još barem tri do pet godina.

Upravo to je svojim riječima potvrdio i jedan od vodećih ljudi u Volvovom europskom ogranku, potpredsjednik Lex Kerssemakers – „Lansirat ćemo novu generaciju dizelaša u lipnju. Normalni vijek trajanja im je tri do četiri godine. Tako da za pet do šest godina više nećemo u ponudi imati dizelske motore.“ Ovom izjavom, kratkoročna strategija Volva poprima novu dimenziju.

Do sada se Volvo činio kao jedan od vodećih proizvođača u kontekstu promicanja hibridizacije a na kraju krajeva i potpune elektrifikacije vozila koja svakodnevno susrećemo u prometu. Ova poslovna, da ne kažemo politička, odluka u vrhu Volva ukazuje na to da proizvođači automobila, pa čak i oni koji naoko nastoje prvi unijeti nove tehnologije u autoindustriju, itekako osluškuju bilo „naroda“.


Volvo nova generacija dizela

Volvo nova generacija dizela

Volvo nova generacija dizela


Kinezi možda jesu u vlasništvu Volva ali Volvo i dalje ostaje švedska marka i jedan od prepoznatljivijih europskih proizvođača automobila a znamo svi jako dobro da Europljani jednostavno obožavaju svoje dizelaše. Kompaktni, ekonomični, elastični a u većini slučajeva i poprilično žilavi. Lako se voze, ponekad malo teže pale, ali kada ih upalite, samo tjeraj i tjeraj.

Možda Volvo svojim ugledom i nije najzaslužniji za popularnost dizelaša  u Europi, ali vidimo da je spreman poentirati na nostalgičnost europskih mušterija koje u nekim stvarima više drže do „tradicije“ nego li je to slučaj sa njihovim prekooceanskim susjedima.

Strategija Volvoa kada su tržišta u pitanju, odlično je vidljiva na limuzinskom modelu S60 te njegovom karavanskom bratu V60. S60 se prema potražnji glavnog mu tržišta proizvodi u Sjedinjenim Američkim Državama te stoga ne dolazi u dizelskoj varijanti. S druge strane velike bare imamo stari kontinent i nas Europljane.

Dok su Amerikanci u drugoj dimenziji po potražnji SUV-ova, limuzine su im još uvijek mile, međutim deblji kraj kod njih su izvukli karavani. Zato se karavanska verzija S60-ice, pod imenom V60, ne proizvodi u istom pogonu kao limuzine već na skroz drugom kontinentu, ovdje u Europi, u Švedskoj i Belgiji.

Naravno, V60 u ponudi svoje motorizacije ima dizelske motore, kako i doliči jednom poštenom karavanu.


Pogledaj galeriju


Volvo nova generacija dizela

Povratak na vrhpointer
Zatvori X