Pretraži
Budućnost automobila: kako će izgledati vozila 2040. godine?

Budućnost automobila: kako će izgledati vozila 2040. godine?

Objavljeno: 09/08/2017 / Autor: Vozim HR / Foto: Mercedes

Kako će izgledati automobili do trenutka kada benzinci i dizelaši više neće biti u prodaji? Hoćemo li uopće i dalje voziti ili ćemo živjeti u utopijskom svijetu, krcatom svjetlećim prostirkama koje će nas tiho prevoziti okolo po zraku?

Budućnost automobila i dalje je neizvjesna. Dok su mnogi uvjereni da ćemo voziti isključivo autonomna vozila na baterije i da neće biti prometnih nesreća, ipak postoje dva puta kojima možemo krenuti do 2040. godine.


autonomna vozila


Prvi je model s kojim smo već upoznati: vlasništvo automobila. Svima je jasno, a podaci o prodaji to potvrđuju, ljudi vole svoje automobile. Proizvođači automobila diljem svijeta ne bi voljeli ništa više nego da se ta ljubav prema osobnim vozilima nastavi razvijati i da nikad ne pukne.

Automobil parkiran ispred svakog doma, s novim registracijskim tablicama i modelima te redovitim održavanjem u lokalnom servisu, samo s malim robotom unutra koji će navigirati vozilom i odrađivati sve poslove, ono je o čemu mnogi sanjaju.

Ako krenemo tim putem, unutrašnjost automobila bi se u potpunosti mogla izmijeniti jer, ako nema potrebe da gledamo prema naprijed, budući da ne vozimo, automobili bi mogli postati osobni pokretni prostor.


Mercedes-Benz F 015 Luxury in Motion


Mike Ramsey, direktor istraživanja za Gartner, smatra da će do 2040. unutrašnjost svakog automobila biti – luksuzna. “Najsposobniji luksuzni automobili imat će stolce koji će biti okrenuti jedni prema drugima i zaslone u visini glave koji će biti veće rezolucije od onih kakve imamo danas”, smatra Ramsey.

Mercedes je predstavio svoj F 015 Luxury in Motion koncept automobil 2015. godine na CES-u u Las Vegasu. Ovaj je model imao ogromna vrata s okvirom bez stupa kroz koji su putnici ušli i smjestili se na četiri sjedala okrenuta jedna prema drugima te sa zaslonima na vratima.


Mercedes-Benz F 015 Luxury in Motion


Budućnost automobila mogla bi nas lišiti ključeva jer bi se tehnologija, koja se već koristi u drugim područjima, mogla proširiti i na ovo. Umjesto ključeva, mogli bismo tako imati senzore za otiske prstiju, skeniranje šarenice oka ili neki drugi biometrički sustav pomoću kojeg bismo mogli otključati i pokrenuti vozila.

Prozori bi se mogli aktivirati pomoću ekrana osjetljivih na zaslon ili kontrolirati pomoću gesti, a automobili ne bi bili samo autonomni, nego i pametni iznutra.


Mercedes-Benz F 015 Luxury in Motion


Ramsey smatra da bi multimedijski centri mogli biti više interaktivni, sa snažnim virtualnim asistentima koji bi bili daleko sposobniji od današnji. Dodao je kako je izgledno da će nestati tipke, gumbi i kontrole te da će većinu tih uloga preuzeti glasovni asistent.

Budućnost automobila izgledat će možda, dakle, ovako: ući ćete u automobil i reći mu da idete na posao. On će s Vama raspraviti rutu kojom bi trebao ići, uzevši u obzir druge automobile u prometu. Nakon toga ćete se zavaliti i čekati da Vas automobil iskrca pred vratima tvrtke.

Nakon što se iskrcate, automobil će se uputiti do najbliže stanice za punjenje, nakon čega će se parkirati i čekati Vašu naredbu da se vrati po Vas i odveze Vas gdje god poželite.Budućnost automobila bi, prema drugim procjenama, mogla izgledati i potpuno drukčije. Prema mišljenju mnogih, jednom kad automobili postanu potpuno autonomni, neće biti potrebe za njihovim posjedovanjem, nego će služiti kao dio usluge. Već danas postoje automobilski klubovi, poput ZipCara, koji nude automobile bez vlasništva, dok nam Uber i Lyft pružaju usluge prijevoza na zahtjev i to po pristupačnim cijenama.

Moguće je pak da će u budućnosti vladati i neka mješavina navedena dva modela, no ono što je sigurno jest da će motori koji će te davne 2040. upravljati automobilima biti u nekom obliku električni, što znači da ćemo imati više baterija, tišu vožnju i električne punionice gdje god krenuli.


Pogledaj galeriju

Povratak na vrhpointer
Zatvori X