Pretraži
„Buba“ se vraća kao električni auto? Volkswagen zaštitio ime e-Beetle

„Buba“ se vraća kao električni auto? Volkswagen zaštitio ime e-Beetle

Objavljeno: 23/07/2020 / Autor: Tin / Foto: Volkswagen

„Buba“ se vraća kao električni auto? – Volkswagen je krajem prošle godine po drugi puta u povijesti ugasio svoj najpoznatiji model Beetle. Osim što je isti imao poprilično lošiju prodaju od ostalih modela, njemački proizvođač je kao glavni razlog objasnio da se „Buba“ jednostavno ne uklapa u njihovu električnu budućnost.

Mnogi stručnjaci su mislili i čak govorili da je to konačan kraj ovog legendarnog modela, ali čini se da su se u posljednjih sedam mjeseci neke stvari ipak promijenile. Naime, Volkswagen je nedavno u Uredu Europske unije za intelektualno vlasništvo zaštitio nekoliko imena za buduće automobile, a među njima se našlo i ime e-Beetle.

„Buba“ se vraća kao električni auto?

Zanimljivo je da Volkswagen još 2012. godine predstavio koncept e-Bugster koji je bio prikaz njihove budućnosti, a zapravo je bila riječ o potpuno električnoj „Bubi“. Tadašnji koncept pokretao je elektromotor snage 116 KS, a doseg je bio skromnih 180 kilometara iz litij-ionske baterije. No to je svakako bio standard tadašnjih električnih automobila.


„Buba“ se vraća kao električni auto?

„Buba“ se vraća kao električni auto?

„Buba“ se vraća kao električni auto?


Koncept e-Bugster nažalost nikad nije ušao u proizvodnju te gašenjem općenite proizvodnje „Bube“, svi su se pomirili da ju više nikada nećemo vidjeti.  Ovim potezom Volkswagena svakako se vraća nada da bi se električni Beetle ipak mogao ostvariti, ali zaštita imena zapravo ne mora ništa posebno značiti.

Naime, brojni proizvođači automobila učestalo traže zaštite određenih oznaka koje bi se možda mogle ostvariti u budućnosti. Iako ih čak ponekad niti ne namjeravaju iskoristiti, proizvođači svejedno štite neke oznake kako ih drugi proizvođači ne bi iskoristili.Osim toga, Beetle je toliko poseban za povijest automobilizma i nosi toliko velik značaj za sam Volkswagen, da njemački proizvođač vjerojatno ne želi ništa prepustiti slučaju. Upravo su takvi automobili najčešće kopirani od strane drugih proizvođača pa se ovim potezom Volkswagen samo pobrinuo da se to ne dogodi.

Sve u svemu, vrlo su male šanse da Volkswagen u skorom vremenu predstavi novu „Bubu“, ali zaštitom imena za električni model, pruža se nada da će ovaj legendarni automobil barem još jednom zaživjeti nekad u budućnosti.


Pogledaj galeriju


„Buba“ se vraća kao električni auto?

Povratak na vrhpointer
Zatvori X