Pretraži
Nakon 95 godina klasičnih sjenila protiv sunca stiže Virtualni vizir !!

Nakon 95 godina klasičnih sjenila protiv sunca stiže Virtualni vizir !!

Objavljeno: 08/01/2020 / Autor: Petar Bondek / "I'm not the only one staring at the sun..." © Robert Bosch GmbH

Virtualni vizir – “Keep your eyes on the road, your hands upon a wheel!” – Držati se najboljeg savjeta Jima Morrisona ponekad i nije tako jednostavno kao što zvuči. Pitajte samo Arija Vatanena što misli o tome!

 

Virtualni vizir – Kad Sunce udara nisko ispod pojasa – treba uzvratiti istom mjerom!

Ovo je najgore vrijeme godine za vidljivost u prometu – zimsko sunce udara nisko ispod pojasa, a nekoliko sekundi zasljepljenosti može zagorčati ostatak života. No, Bosch ima fantastično rješenje…toliko fantastično da je njihov Virtualni Vizir dobio nagradu za Najbolju inovaciju na CES 2020!


“Virtualni Vizir” je prilagodljiv svim vrstama vozila! © Robert Bosch GmbH


Trenutačna zasljepljenost suncem prouzročuje dvostruko više nezgoda od svih ostalih uvjeta vožnje vezanih uz vrijeme, pa je sasvim normalno da se netko konačno odlučio pozabaviti tim problemom! Nakon 95 godina druženja s klasičnim vizirom za sunce, izgleda da dolazi vrijeme ogromnih tehnoloških koraka unaprijed na tom polju.

Bosch je iznenadio sve (što na CES-u baš nije svakidašnji događaj!) predstavljanjem Virtualnog vizira, pogotovo zato što se ne radi o nekoj Star Wars/Star Trek izmišljotini poput fotonskih torpeda, nego kombinaciji prozirnog LCD panela, kameri okrenutoj prema vozaču (s AI detekcijom i analizom lica) i pratećem softwareu!

 

Inteligentnim algoritmima protiv bljeska

Da, Sunce je vječni prometno-sigurnosni problem, doslovno “Od sumraka do zore”. A sad taj problem Bosch rješava inteligentnim algoritmima da intuitivno makne bljesak sunca iz Vaših očiju da spomenute mogu preciznije pratiti cestu.


Da, obožavatelji “Čuvara” s HBO-a će odmah pomisliti na tešku šminku Angele Abar, no ovdje je ona bitna za očuvanje Vašeg života! © Robert Bosch GmbH


 

Nagrada u “In-Vehicle Entertainment & Safety” kategoriji na CES-u vam možda ne govori previše, no možda ste opsjednuti sunčanim naočalama poput mene i shvaćate svu dubinu ove inovacije. Možda baš poput mene imate Chromance Ray-Banice za 50/50 dane, Oakley Fives za klasične sunčane dane i žute Outdoorsmanice za kišu, no što kad ih zaboravite?

 

Uz današnje stotine nebitnih sustava vozačke pomoći koje već na papiru zvuče kao navlakuša, ovaj Virtualni vizir je nešto što bih stvarno volio vidjeti na svom slijedećem automobilu!

 Pogledaj galeriju

Virtualni vizir

Povratak na vrhpointer
Zatvori X