Pretraži
Boeing 747 od New Yorka do Londona oborio transatlantski rekord uz nevjerojatnih 1,327 km/h

Boeing 747 od New Yorka do Londona oborio transatlantski rekord uz nevjerojatnih 1,327 km/h

Objavljeno: 11/02/2020 / Autor: Mihael / Foto: commons.wikimedia.org

Boeing 747 oborio rekord – Narodna izreka da „u svakom zlu ima nešto dobro“ ostvarila se nekidan na neobičan način za putnike transatlantskog leta od New Yorka do Londona. Legendarni „jumbo-jet“ Boeing 747 na letu BA112 prevalio je put nešto kraći od 6,000 kilometara za rekordnih četiri sata i 56 minuta zahvaljujući oluji Ciara. Let od New Yorka do Londona za putničke mlažnjake obično traje malo manje od šest i pol sati.

Boeing 747 kompanije British Airways došao je na odredište 80 minuta prije očekivanog termina a sve zahvaljujući iskusnim pilotima koji su iskoristili vremenske neprilike u korist svoga leta. Ovih dana aktualna je oluja Ciara koja na visinama na kojima prometuju putnički mlažnjaci stvara zračne struje koje se kreću izuzetnom brzinom.

Iskorištavanje ekstremno brzih zračnih struja kako bi se olakšao let aviona nije neka novost. Iskusni piloti nerijetko koriste vremenske prilike u svoju korist. Ipak takve vremenske prilike nisu bezazlene a turbulencije koje avion i njegovi putnici mogu doživjeti mogu biti prilično snažne međutim to nije pravilo. Naime, let u superbrzoj zračnoj struji može biti i izuzetno mirno, glatko i ugodno iskustvo.


Boeing 747 oborio rekord

Boeing 747 oborio rekord

Boeing 747 oborio rekord


 

Boeing 747 oborio rekord

Takav je slučaj bio sa Boeingom na letu BA112 koji je postavio novi transatlantski rekord za avione koji lete ispod brzine zvuka. Unatoč tome, njegova brzina relativna u odnosu na tlo je bila supersonična, 1,327 km/h! Uobičajena brzina leta za putničke mlažnjake jest između 850 i 950 km/h.

Ovo doba godine je karkateristično za izuzetno brze zračne struje na velikim visinama preko Atlantika pa je zračna struja koju su iskoristitli piloti Britishy Airwaysa postizala brzinu i do 418 km/h! Zbog takvog strujanja, golemi Boeing je uspio postići brzinu koja bi tehnički spadala u kategoriju nadzvučnog međutim njegova brzina relativna prema zraku oko njega nije bila supersonična zahvaljujući izuzetno jakom strujanju vjetra „u leđa“.

  

Prethodno ovome, vremenski rekord leta od New Yorka do Londona je držao norveški Norwegian Boeing 787 koji je u siječnju 2018. godine preletio potez preko Atlantika za pet sati i 13 minuta. Općenito najbrži let od New Yorka do Londona postignut je 7. veljače 1996. godine također od strane British Airwaysa i njihovog tada još aktivnog Concordea, nadzvučnog komercijalnog putničkog aviona. Taj let je trajao samo dva sata i 52 minute uz najveću postignutu brzinu od 2,172 km/h!


Pogledaj galeriju


Boeing 747 oborio rekord

Povratak na vrhpointer
Zatvori X